Tudomány

Két tudós osztozik az idei fizikai Nobel-díjon

A japán Takaaki Kajita és a kanadai Arthur B. McDonald nyerték az idei fizikai Nobel-díjat, a neutrínóoszcilláció felfedezéséért.

A kanadai Arthur McDonaldot telefonon kapcsolták, annyira meglepődött, hogy egy rögtönzött sajtótájékoztatót kell tartania, hogy a biztonság kedvéért a Svéd Királyi Tudományos Akadémia illetékese megkérdezte tőle, hogy készen áll-e. Készen, záporoznak a kérdések a neutrínókról. A nagy tudományos áttörés McDonald szerint az, hogy a neutrínó-oszcilláció felfedezésével sikerült bizonyítaniuk, hogy a neutrínóknak van tömegük.

Bár nagyon nagyon kicsi, már-már mérhetetlen, de nekik sikerült.

Kanadában hajnali négy van, egy újságíró megkérdezte tőle, hogy érzi magát most, hogy ennyien kíváncsiak rá, előtte meg hosszú évekig egy világtól elzárt laborban dolgozott. “Élvezem”, válaszolta a friss Nobel-díjas.

Az esélyesek között emlegették Krausz Ferencet is,  a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem kutatója, a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatóját, akinek a kutatási területe az attoszekundumos fizika.

Az élő közvetítést itt tudják követni:

Az eddigi fizikai díjazottak átlagéletkora 55 év volt, ezt is megtudtuk a Nobel hivatalos Twitter-oldaláról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik