Tudomány

Őssejtterápiával gyógyítható lehet a vakság

Brit sebészek embrionális őssejtekből növesztett retinasejtek beültetésével próbálják visszaadni egy makuladegenerációban szenvedő beteg látását.

A Quartz szerdai híre szerint őssejtterápiával gyógyítható lehet a vakság. A londoni Moorfields szemészeti klinika sebészei nemrég embrionális őssejtekből növesztett retinasejteket ültettek egy makuladegenerációban szenvedő beteg szemébe. Azt remélik, hogy a kezelés visszaadhatja az idős hölgy látását. A becslések szerint ez a drámai látásromlást okozó betegség a 65 év felettiek több mint tíz százalékát érintheti.

A brit orvosok által kezelt páciens ún. „nedves makuladegenerációban” szenved. Ez egy viszonylag ritka elváltozás: a deformálódott erekből folyadék vagy vér szivárog a szembe, megfosztva a beteget a látásától. A portál szerint legalább három hónapba kerül, mire kiderül, hogy működik-e a formabontó terápia. A következő hónapokban egy, a Pfizer gyógyszergyár által finanszírozott klinikai kísérletsorozat keretében további kilenc beteget fognak megműteni.

A sebészek szerint megvan az esélye annak, hogy a kezelést – már amennyiben működik – a „száraz makuladegenerációban” szenvedő betegeknél is sikerrel alkalmazzák. Ez egy jóval gyakoribb betegség, amelyet a szem fényérzékeny sejtjeinek lassú elhalása okoz. Jelenleg a makuladegeneráció egyik válfaját sem tudják gyógyítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik