Tudomány

Ez is Magyarországon történt: gyerekkatonák a fronton

A fiatal srácok nem csak játszották a katonásdit az első világháborúban, a kalandvágy és a lelkesedés valóban a frontra csábította őket. Az első eset, amiről az Az Est című napilap beszámolt, 1914-ben történt, és még kuriózumnak számított. A 14 éves Václav Sůra addig őgyelgett a pardubicei pályaudvar környékén, míg fel nem ugrott a frontra induló katonák közé.

Gyerekkatonák a Keletinél

Nem telt el egy év, 1915 májusában a lap három, 14-17 éves magyar fiúról írt, akiket az ezred vezetése zavart haza, miután felfedezte őket a keleti hadszíntéren. Ketten a szülők tudta nélkül szöktek el otthonról, a harmadiknak írásos engedélye volt édesanyjától – olvasható a Politikatörténeti Intézet korabeli sajtóhíreket feldolgozó weboldalán.

Egy júniusi tudósítás már a Keleti pályaudvar környékén szedelőzködő gyerekeket mutatta be. Szinte mindegyikük egyedül maradt otthon édesanyjával, volt, akinek apja mellett négy testvére is bevonult. Az iparostanoncként, segédként dolgozókkal az is megtörtént, hogy a mesterüket is „berukkolták”, így munkájukat is elvesztették.

Katonák lövészárokban 1915-ben (Fortepan/Komlós Péter)
Katonák lövészárokban 1915-ben (Fortepan/Komlós Péter)

Úgy tűnik, általában is jellemző volt rájuk az a hozzáállás, hogy bármi jobb, mint tétlenül és tehetetlenül otthon tengődni. „A svarmléniában akármilyen szolgálatot teljesítek és hátha találkozom az apámmal” – idézi az elsovh.hu a 17 éves Shach Frigyest.

Nyolcéves katona

De gyerekkatonák szinte minden hadviselő fél haderejében feltűntek az I. világháború során. A britek bizonyítottan legfiatalabb katonája, Sidney Lewis mindössze 12 éves volt, amikor feliratkozott a seregbe. Túlélte a Somme-i csatát, majd anyja írásos kérelmére – születési anyakönyvi kivonatát látva – a hadvezetés hazairányította.

A szerb seregben egy 1914-ben nyolcéves fiú, Momčilo Gavrić végigharcolta a háborút, akit családjának kiirtása után egy szerb egység vezetője vett szárnyai alá.

A kisember háborúja

A Politikatörténeti Intézet weboldalt indított elsővh.hu címen, ahol történészek magyarázatával dolgozzák fel az I. világháború frontjainak és hátországnak eseményeit, mindennapjait korabeli sajtóhírek alapján. A Hír24-en is sorozatot kezdtünk a témáról Takács Róbert történész segítségével

Ajánlott videó

Olvasói sztorik