Tudomány

Berúgott az orosz kém, és lebuktatta magát a brit rendőr előtt

orosz kém (Array)
orosz kém (Array)

A részeg orosz kényelmesen hátradőlt a londoni rendőrautó hátsó ülésén a hidegháború kellős közepén, lábát a kocsit vezető egyenruhás vállain nyújtóztatta. Kedélyesen csak annyit mondott: úgysem tehetnek vele semmit, mert ő a KGB ügynöke.

A szovjet-amerikai szembenállás évtizedekig lebegtette a világ feje felett az atomháború rémét, és most már azt is tudjuk, volt néhány komolyan kiélezett helyzet is, amikor tényleg csak egy hajszálon múlt a konfliktus kipattanása. A korszak tele van veszélyes, megdöbbentő, bizarr vagy ma már megmosolyogtató történetekkel. A Múlt-kor.hu készített belőlük összeállítást.

Hruscsov és Disneyland

Igencsak szürreális pillanatok adódtak például Nyikita Hruscsov amerikai látogatásán 1959-ben. A pártfőtitkár hollywood-i látogatásán a Twentieth Century Fox hírhedten antikommunista elnöke okozott kellemetlen perceket. Spyros P. Skouras Hruscsov egy korábbi, a kapitalistáknak címzett kijelentésére – “Mi fogjuk önöket eltemetni” – reagált, kissé félreértelmezve azt. Úgy fogalmazott, hogy bár Los Angeles nem szándékozik eltemetni senkit, ha mégis erre kerülne a sor, bátran vállalná…

Fotó: wikipédia

Hruscsov erre persze haragra gerjedt, amit még csak fokozott, hogy nem engedték be Disneylandbe. Az amerikai hatóságok bizotnsági okokra hivatkoztak, ám a szovjet vezető sértődötten kérdezte: “Kolerajárvány tört ki? Vagy gengszterek vették át a hely irányítását?”. Az emberek megfélemlítésére alapozott Szovjetunióban nyilván hamar megoldották volna a hasonló “biztonsági problémát”.

Tankkal az operába

Egy ízben pedig egy amerikai diplomata színházlátogatása kapcsán néztek egymással farkasszemet szovjet és amerikai tankok, amelyek vélhetően ilyen közelről azóta sem fenyegették egymást. Történt ugyanis, hogy a Kelet- és Nyugat-Berlin közötti átjárást biztosító egyik átkelőnél, Chackpoint Charlie-nál 1961. október 22-én a keletnémet határőrök nem engedték át az operába E. Allan Lightner Jr-t. hogy áthaladjon a határátkelőn.

Az ebből adódó feszültség október 27-én hágott a tetőfokára, amikor Lucius Clay tábornoktankokat rendelt a határátkelőhöz, nem sokkal később pedig a szovjet páncélosok is felvonultak a másik oldalon. Az összecsapás egy hajszálon múlt, de rövidesen megnyugodtak a kedélyek, és a fegyveres konfliktus elkerülése érdekében mindkét fél visszavonta a tankokat.

 Fotó: wikipédia

A legbénább kém

Bár a moszkvai illetékesek nyilván a hajukat tépték, egy KGB-ügynök 1971-es, londoni baleksága ma már inkább mulatságos. Augusztus 30-án éjszaka Charles Shearer rendőr és társa egy világítás nélkül, haladó autóra lettek figyelmesek a brit fővárosban. A nyomába eredtek, és miután az autó alig tudott az úton maradni, hamar világossá vált, a sofőr teljesen részeg. Ezt a belőle áradó alkoholszag is alátámasztott, miután kiszállították a járműből.

Az erősen ittas sofőrtet a rendőrautó hátsó ülésére ültették, a férfi ekkor az autót vezető Shearer vállára tette a lábát. A rendőr persze azonnal rászólt, mire a férfi csak annyit felelt: “Nem szólhatsz hozzám és nem verhetsz meg, én egy KGB-ügynök vagyok”. A rendőrök hozzászoktak már az ilyen részeg kérkedéshez, a biztonság kedvéért azért őrsön utána néztek. És kiderült: a férfi, Oleg Ljajin valóban KGB-ügynök, aki hivatalosan a nagy-britanniai orosz kereskedelmi delegáció vezetőjeként tartózkodott az országban.

Józanul Ljajin esze is visszatért, és alkut kötött a britekkel: új életet kezdhet Nagy-Britanniában, cserébe pedig fontos információkat adott ki a KGB tevékenységéről. A kém tehát maradt, a szovjet kereskedelmi delegáció 105 munkatársát azonban kiutasították az országból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik