Tudomány

Ultrahanggal gyorsabban gyógyul a fekély

Még csak egereken tesztelték a módszert, de kiderült: a nagyfrekvenciás rezgés hatására az idős állatok sebei úgy gyógyulnak, mint a fiataloké.

Harmadával csökkenthető a sebgyógyulási idő ultrahang segítségével, a krónikus fekélyek esetében – derítették ki egérkísérletek során a sheffieldi és a bristoli egyetem kutatói.

Az Egyesült Királyságban több mint kétszázezer ember életét keserítik meg a krónikus, sokszor elfertőződő sebek, köztük az időskori felfekvések és a cukorbetegeknél kialakuló lábszárfekélyek. A kutatók ultrahanggal kezeltek idős, valamint diabéteszes egereket, melyeknél így kilenc napról hatra csökkent a sebgyógyulási idő.

A tudósok rámutattak, hogy a nagyfrekvenciájú ultrahang aktiválja a fekély körüli sejteket, a kezelt szövetek sebgyógyulása olyan lesz, mint a fiatal állatok esetében.

Mark Bass, a Sheffieldi Egyetem kutatója kiemelte, hogy a jelenlegi orvosi gyakorlatban a krónikus fekélyek kezelésénél mindenekelőtt a sebek elfertőződésének megakadályozásával vannak elfoglalva annak reményében, hogy a seb végül beheged. Az ultrahang alkalmazásával a sebgyógyulást is elő tudják segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik