Tudomány

Feltörték a magyar hírszerzésnek is lehallgató szoftvereket szállító cég szervereit

hekker (Array)
hekker (Array)

Találni lehet olyan számlát is, amit a magyar titkosszolgálatnak állítottak ki. A szerverek hozzáférési kódjai is kikerültek.

Hekkerek nagy fába vágták a fejszéjüket, de sikerült is a projekt: feltörték az olasz Hacking Team nevű cég szervereit. A cég onnan lehet ismerős, hogy megfigyelési szoftverekkel látja el a világ titkosszolgálatait, így a magyart is. Most 400 gigabájtnyi adatot vesztettek, e-mailek, számlák, rootszerverek hozzáférési kódjai váltak nyilvánossá.

A hírt közlő 444 egyik olvasója már talált olyan számlát, amit a hazai Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak állítottak ki. Tény, hogy a számlán a Service for National Security megnevezés áll, de a Törökvész úti cím és a szoftver jellege alapján inkább a Szakszolgálatról lehet szó.

 

Egy 150 ezer eurós (47,3 millió forintos) számlát 2010. december 21-én állítottak ki, egy olyan szoftverlicenszről szól, ami Nokia típusú mobilok forgalmának elterelésére alkalmas.

Magyarországon kívül a világ szinte valamennyi fontosabb államának állítottak ki számlát. Az oroszok, a szaúdiak, a kazahok, a mexikóiak, a szinhapúriak, a németek, a lengyelek, a spanyolok, a svájciak, sőt az amerikaiak is vásároltak tőlük. Ráadásul az ügyfelek szervereinek hozzáférési kódjai is a hekkerekhez kerültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik