Tudomány

Egyre ügyesebb az MIT robotgepárdja

robotgepárd (Array)
robotgepárd (Array)

A „vágtázó vasmacska" rengeteget fejlődött: most már ugrani is tud.

A gepárdok a világ legvagányabb nagymacskái közé tartoznak. Nem elég, hogy a Föld leggyorsabb szárazföldi állatai, de a tetejébe még elképesztő ügyességgel és reflexekkel is dicsekedhetnek. Nem véletlen, hogy az MIT robotikai fejlesztői úgy határoztak, megpróbálják lekoppintani nem mindennapi képességeiket, és létrehozzák a saját, acélból és szilíciumból szerkesztett „mechanikus nagymacskájukat”.

A robotgepárd fejlesztése 2009-ben kezdődött; az elmúlt években a massachusettsi szakembereknek sikerült megtanítaniuk arra, hogy fürgén és magabiztosan közlekedjen a sík terepen. A Motherboard híre szerint most egy lépéssel még tovább mentek, és az akadályok átugrását is begyakoroltatták a négylábú robottal.

A MIT látványos videóban mutatta be, hogy mire képes a robot. „A legtöbb robot lomha és nehézkes, ezért nagy sebességnél nem képes kontrollálni a mozgását – írta közleményében Sangbae Kim, az intézet biometrikai laboratóriumának vezetője. – Éppen ez teszi annyira különlegessé az MIT gepárdját: jóval stabilabb, ügyesebb és dinamikusabb, mint más robotok.”

 

A robotgepárd fejlődése valóban figyelemreméltó, de Kimnek és kollégáinak még sokat kell dolgozniuk azért, hogy valóban gepárdszerű ügyességgel ruházzák fel. A céljuk egy olyan modell kifejlesztése, amely képes akár 50 kilométer/órás sebességgel is galoppozni, ha kell – nagyjából fele olyan gyorsan, mint egy valódi gepárd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik