Tudomány

Feltalálták a láthatatlanná tevő berendezést

cloaking-device (Array)
cloaking-device (Array)

Sajnos, a német tudósok álcázó berendezésével egyelőre csak kisebb tárgyakat – kulcsot, mobiltelefont – lehet láthatatlanná tenni.

A Gizmodo hétfői híre szerint a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) kutatói kifejlesztettek egy álcázó berendezést, amely képes láthatatlanná tenni a kisebb tárgyakat (pl.: egy mobiltelefont vagy kulcscsomót).

A tudósok régóta kísérleteznek azzal, hogyan lehetne rafinált optikai trükkökkel úgy meggörbíteni egy tárgy körül a fényt, hogy azt ne érzékelje az emberi szem. Sikerült is elérniük bizonyos eredményeket, de az eddigi megoldások csak nagyon apró tárgyak esetében működtek. A német tudósok viszont most olyan berendezést építettek, amely a már nagyobb tárgyak eltűntetésére is képes. Ráadásul hordozható, így különféle demonstrációkra – például osztálytermi bemutatókra – is remekül használható lehet.

A láthatatlanná tevő berendezésekkel kísérletező kutatók legnagyobb problémája általában az, hogy hogyan vegyék rá a fényhullámokat arra, hogy kikerüljék az eltüntetni kívánt tárgyat. Ez annál is nehezebb, mivel így nagyobb távolságot kell megtenniük egységnyi idő alatt, mint normális esetben, amit valahogy kompenzálniuk kell.

Adná magát a megoldás: nosza, gyorsítsuk fel a fotonokat – de sajnos erre mindeddig nem tudtak igazán épkézláb megoldást találni. Ezért a KIT csapata úgy döntött, hogy egy speciális, titánium-dioxid nanorészecskékkel dúsított, szilícium-alapú organikus polimer (PDMS) segítségével szétszórják és lelassítják a fényhullámokat. Így a fény újra felgyorsíthatóvá válik, és kompenzálható, hogy nagyobb távolságot kell megtenniük az álcázott tárgy körül.

A KIT szakemberei egy akrilfestékkel borított fém hengerbe teszik az álcázni kívánt tárgyat, amelyet aztán egy fényáteresztő PDMS-tömbbe ágyaznak. Ha a fény az előre kiszámított idő alatt halad át a tömbön, a henger és tartalma láthatatlanná válik. Legalábbis a kutatók szerint, az első nyilvános bemutatóra ugyanis május 13-ig várnunk kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik