Tudomány

A fotelből is hajózhat a Dunán

Elkészült a hat Duna menti ország három fővárosát - Budapestet, Pozsonyt és Belgrádot -, több más települését és a Duna-parti természetet, így például a Dunakanyart is hajóról bemutató Street View.

Ez volt a világ első hat országon átívelő folyami Street View fotózása. A különleges helyek fotózásánál használt, általában hátizsákra szerelt, 15 objektívből épített speciális kamerát egy turistákat szállító hajó tetőteraszára erősítették. Amíg a hajó néhány nap alatt megtette a Pozsony-Cernavoda távot, Street View fotók készültek a környező tájról.

 

“Örömmel dolgoztunk azon, hogy Magyarország újabb oldaláról mutathassa meg magát a világ internetezőinek” – mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője. „A Street View segítségével már virtuálisan bejárható városok, falvak, történelmi, természeti és kulturális kincsek mellett újabb nézőpontból is megcsodálhatja bárki a Duna menti városokat, tájakat. Ez az idegenforgalomban dolgozóknak és az idelátogató turistáknak is segítéségére lesz, de kellemes időtöltést kínál mindenkinek, aki a foteljéből indulna virtuális hajókirándulásra.”

 

Bár ez volt az első hat országon átívelő folyami Street View fotózás, korábban készültek már képek más folyókról is: hajózhatnak az internetezők Európában a Temzén, Amerikában az Amazonason, és a Colorado-folyó egyes részein is.

A Street View-ban látható kép nem élő, speciális programok segítségével korábban készült fotókból állítják össze. A fotókon minden arcot és rendszámot automatikusan elhomályosítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik