Tudomány

Magyarok buktatták le a BBC-t

A brit köztévé egyik műsorát buktatta le az On The Spot csapata.

A nagy presztízsű BBC egyik riportfilmjéről rántotta le a leplet a Private Eye brit magazin. Ahogy a kéthetente megjelenő újság legújabb számában olvasható, a BBC Human Nature című sorozata 2011-ben vetített egy filmet a fákon élő indonéz Korowai törzsről. Ahogy a filmben elhangzott, a törzs tagjai a fák koronájába 35 méter magasra faházakat építenek és nem beszélnek nyelveket, csak egy ismeretlen, helyi dialektust.

Egy részlet a BBC riportjából:

A Private Eye rátalált arra a riportra, amit az On The Spot forgatott 2012-ben. A fiatal magyar tévések egy kis időt töltöttek a Korowaik között, akikkel kiválóan tudtak kommunikálni indonéz nyelven. A filmben elmesélték a “vademberek”, hogy amikor jönnek a fehérek, akkor le kell venniük a rövidgatyát és a pólót, és helyi dialektusban beszélhetnek csak.

Az On The Sport filmje a “vademberekről”:

A házat, amit a BBC dokumentumfilmjében építenek, a brit tévések kérésére, pénzért építették, azóta is ott áll, senki nem lakik benne.

Azért is meglepő a BBC tévedése, mert – ahogy a comment:com blog felhívta a figyelmet – a Korowai törzsről 1997-ben a National Geographic számolt be először, és utána pár évvel már köztudott volt szakmai körökben, hogy csak a turisták kedvéért játsszák el a vadembert, sőt, ez az egyik legjövedelmezőbb bevételi forrásuk.

“Sokszor álmodom, hogy menekülnünk kell”

Az On The Spot két dokumentumfilmese még tavaly adott interjút az FN24-nek. Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással Budapesten beszélgettünk félelemről és remegésről, melegszendvicsről és majomevésről, családról és gettóról, vázlatról és valóságról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik