Tudomány

Lemérték a Tatuin csillagait

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 06. 05. 07:02

A Csillagok háborúja Tatuin bolygójára emlékeztető égitest két napjának eddigi legpontosabb méréseit végezték el.
Korábban a témában:

Ugyan korábban már találtak olyan csillagokat, melyek egymást kerülgették, azonban a 2011 őszén felfedezett, tőlünk 200 fényévnyire lévő Kepler-16 volt az első, amelyben a központi csillagok körül ép bolygót is találtak. S bár azóta már két hasonló csillagrendszer is feltűnt, a Tatuin név megmaradt. Annak ellenére, hogy a Csillagok háborújából ismert bolygó sivatagos, a Szaturnuszra emlékeztető gázóriás felszínén pedig mínusz száz Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik.

A Pennsylvaniai Állami Egyetem csillagászai a texasi McDonald obszervatórium Hobby-Eberly teleszkópjával spektroszkópiás vizsgálatokat végeztek, hogy elkülönítsék a két, egymástól 34 millió kilométerre lévő csillag egybeolvadó jelenségét. Az eredmények szerint az egyik csillag tömege Napunk tömegének 70, míg a másiké mindössze 20 százaléka – a mérések során ez okozta a legnagyobb nehézségeket is, mivel a kisebb csillag a rendszer fényének csupán három százalékát adta.

A sebességmérések alapján, valamint a bolygómozgásokra vonatkozó három Kepler-törvényt alkalmazva a Kepler-16A csillag tömegét 2,5 százalékos pontossággal, a Kepler-16B tömegét pedig 1,5 százalékos pontossággal voltunk képesek meghatározni” – fejtette ki Suvrath Mahadevan, a Pennsylvaniai Állami Egyetem docense.

Chad Bender, a kutatócsoport vezetője azt emelte ki, hogy ezek a mérések az eddigi legpontosabbak, amelyeket alacsony tömegű csillagok vonatkozásában elvégeztek. “A csillagok tömegének, rádiuszának és az általuk alkotott rendszerek ismerete révén bepillantást nyerhetünk a bolygóképződés folyamatába.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.