Tudomány

Angliában legenda: 100 éve született Halász János

Halász János Moholy-Nagy Lászlótól tanult, Macskássy Gyulával dolgozott, és Angliában világhírű animációs stúdiót alapított. 100 éve született.

Halász János, aki John Halas néven futott be világkarriert, élete egyik nagy tragédiájának nevezte, legalábbis ellentmondásba keveredett magával, amikor az akkor már nagyhírű animációs stúdiója, a Halas and Batchelor Studio a brit kormány megrendelésére propagandafilmeket és antifasiszta animációkat készített.

Akkor ugyanis szülőföldjének, Magyarországnak is sajátja volt ez az eszme, Nagy-Britannia pedig minden eszközt megragadott, hogy terjessze azt, ami helyén való – akár gyermekfilmekkel.

A stúdió, amelyet feleségével, a Párizsban megismert Joy Batchelorral 1940-ben alapított több ezer oktató-, propagandafilmet készített, az angol közszolgálati szervek (vagy éppen az UNICEF) megrendelésére.

Egy pályafutás kezdete
Halász János 1912. április 16-án született Budapesten egy félig zsidó családban, hetedik gyerekként. Szülővárosában tanulta a festészetet, nagy hatással volt rá a Bauhaus mozgalom, különösen Moholy-Nagy László.
Tizenhét évesen otthagyta az Est-lapokat, Párizsba ment, de egy év után hazatért. Bortnyik Sándor grafikus iskolájában lett asszisztens, majd elkezdett érdeklődni a filmek iránt. A műhelyben ismerkedett meg Macskássy Gyulával és Kassowitz Félixszel, valamint George Pallal. A közös munka eredménye lett a Nagymező utcai első hazai rajzfilmstúdió (később Macskássy alapította meg a Pannóniát).
1936-ban egy kisfilm gyártására Angliába utazott, ahol felkérték, virágoztasson fel egy stúdiót. A Liszt Ferenc gyermekkorát bemutató kisfilm forgatása közben ismerkedett meg Joy Batchelorral, az akkor már befutott rajzolóval, grafikussal.
A találkozás eredménye az 1940-ben létrehozott Halas and Batchelor Studio lett egy londoni ügynökség keretén belül. Walt Disneyhez mérhető nagyságként tekintenek erre a vállalkozásra, Európa legnagyobb rajzfilmstúdiója volt korábban.

A nagy áttörést az 1954-ben készült, Orwell regényén alapuló Állatfarm jelentette, ez volt az első egész estés animációs film Európában.

Több tanulmány is politikai megbízásként értelmezi a több mint húsz nyelvre lefordított animációs filmet. Való igaz, Louis de Rochemont amerikai üzletember rendelte meg a filmet a stúdiótól, a hírek szerint a kommunista propaganda ellenében. Ugyanakkor az is tény, Halász mindig is a nevelést tartotta szem előtt, és ez volt egyik kedvenc regénye is. Végül a film nem követte a regényt, mert Halász azt gondolta, a gyerekek nem mehetnek haza szomorúan a moziból: az állatok győztek a „forradalom” során.

Az Állatfarm című film így kezdődik:

Az 1963-as Automania 2000 című filmjét Oscar-díjra jelölték. 1951-re datálódik az első sztereo film,  A bagoly és a cica megalkotása, és itt készült az első bábfilm is Európában.

Kass János készítette a grafikákat a Dilemma című filmhez, ez volt az első komputer-animációs film, 1981-ben.

Oscar-díjra jelölték az Automania 2000 című filmet:

John Halas 2500 animációs film elkészítésében vett részt, tizenkét könyvet írt a témában.

Angliában imádták a Charley-, a Foo Foo-, a Mesék Hoffnugtól, a Hamilton az elefánt című animációs sorozatát a gyerekek, de a stúdió megformálta a Jackson’ Five-ot is a kései időszakban. Rengeteg kereskedelmi filmet készített, a többi között olajtársaságok számára (BP, Esso, Gas Council), kozmetikai cégeknek, élelmiszergyártó vállalkozásoknak (Kellogs) vagy épp a Guiness sörgyárnak.

Vivien Halas, John Halas a közép-angliai Lewes-ban élő lánya szerint ha nem lett volna II. világháború, apja még több szórakoztató filmet készített volna. „Apám megingathatatlanul optimista ember volt. Mindig megpróbálta a maximumot kihozni a terveiből bármilyen körülmények között. Úgy gondolta, kell tíz ötlet ahhoz, hogy egy megvalósuljon. A Halas és Batchelor Studio azért lehetett ennyire sikeres vállalkozás, mert egész személyiségét átadta az animáció szolgálatának.”

Egy oktatófilm 1964-ből:

Folyamatosan járta a fesztiválokat, járt a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is 1988-ban, akkor a zsűri elnöke volt. 1995. január 20-án bekövetkezett haláláig ő volt az általa alapított Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) tiszteletbeli elnöke. Halász élete végéig fenntartotta magyar kapcsolatait.

Büszke is volt származására, a Masters if animation (az Animáció mesterei) című könyvében külön fejezetet szentelt Dargay Attilának, Nepp Józsefnek és Jankovics Marcellnek. A 80-as években ösztöndíjjal támogatott egy, az Iparművészeti Főiskolán tanuló leendő animációs szakembert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik