Tudomány

Megnyalhatjuk a magyar műholdat

Alkalmi bélyeg és emlékérem is készült mindannyiunk kedvenc műholdjának tiszteletére.

Bedecs Andrea, a Magyar Posta kereskedelmi igazgatójától a Budapesti Műszaki Egyetemen tartott sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy az alkalmi bélyeget, a borítékot és a bélyegzőt kétszázötvenezer példányban bocsájtották ki. A 310 forintos bélyeg fő motívuma a magyar műhold, hátterében a Földdel és a magyar zászlóval, a borítékon a műhold nyomtatott áramköre látható, a bélyegző pedig a Masat-1 stilizált változatát ábrázolja és csütörtöktől az ország összes postáján megvásárolható.

Simon András, a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs igazgatója emlékeztetett, hogy a bank 1968 óta minden évben történelem, tudomány és művészet témában ad ki tematikus érméket. A Masat-1 ezer forint névértékű érmét tízezer példányban bocsájtják forgalomba. Az érem előlapján a Masat-1 jeleit fogadó antenna stilizált ábrázolása látható. Az antenna felett a Magyarország 1000 forint felirat és értékjelzés, alatta pedig a kiadás éve, 2012 szerepel. Hátoldalán a működő műhold található, háttérben a bolygó Európa feletti felülnézeti részletével, itt Magyarország területe kiemelve jelenik meg. A műhold alatt a Masat-1 és Az első magyar műhold felirat szerepel. A négyzet alakú érme 75 százalék rezet és 25 százalék nikkelt tartalmazó ötvözet és öt-öt ezer példányban matt és polírozott formában is kiadták.

Horváth Gyula, a műhold kutatócsoportjának menedzsere pedig arról tájékoztatott, hogy jelenleg öt kontinens száz állomásáról követik nyomon a francia Guyana Kouru űrközpontjából február 13-án útjára indított műhold jeleit. Az oktatási célt szolgáló Masat-1 pályára állítását követően a saját állapotára valamint a környezetére vonatkozó adatokat gyűjti – ezeket egy földi állomásra irányítja, ahol a BME csapata elemzi az információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik