Tudomány

Elkapták az “isteni részecskét”?

24.hu
24.hu

2011. 07. 25. 07:38

Lehet, hogy megtalálták a Higgs-bozont. A Nagy hadronütköztető ATLAS detektorának mérései váratlan meglepetéssel szolgáltak.

Korábban a témában:

A hír felveti a reményt, hogy a régóta várt részecske talán végre elérhető közelségbe kerül a fizikusok számára. Ugyanakkor az új jel sem elég nagy ahhoz, hogy kizárható legyen a statisztikai véletlen.

A detektor váratlanul néhány pár W bozonok gyenge nukleáris erejét mérte be, a tudósok ebből az információból következtetnek, hogy a Higgs-bozon jeleit fogták.

Áprilisban szintén azt állították a svájci CERN fizikusai, hogy a Nagy hadronütköztető a nevezetes bozon bomlására utaló eseményeket mért be. Később egy másik detektor a CMS már nem találta meg a Higgs-bozon nyomait, és nem erősítette meg a korábbi adatokat. Az akkori felfedezés valószínűleg mérési hiba lehetett.

Nemrég szintén bejelentették, hogy az amerikai Tevatron részecskeütköztető az Nagy hadronütköztető méréseihez hasonló adatokat állapított meg. A kutatók Europhysics konferencián a franciaországi Grenoble-ban vizsgálják ki, hogy azok az mérések összefüggésbe hozhatóak-e az ATLAS detektorból származó jelentésekkel.

MIÉRT “ISTENI” EZ A RÉSZECSKE?

A Higgs-bozon vagy más néven Higgs-részecske felfedezése a Nagy hadronütköztető kísérleteinek egyik fő tudományos célja.

A részecske létezése elengedhetetlen a többi részecske tömegének magyarázatához, és az úgynevezett fizikai standardmodell igazolásához. Éppen ezért a Higgs-bozon a kísérleti fizika Szent Grálja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.