Tudomány

A Hold is kapott a dinók gyilkosából

A Hold Tycho kráteréért a dinoszauruszok kihalásáért felelős aszteroida-család darabjai felelősek.

A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter – LRO – szondája június 10-én készített részletes felvételeket a Hold Tycho kráterének felszínéről.

A Tycho kráter a Hold déli pólusának közelében található, 85 km átmérőjű. Balról-jobbra egy 15 km széles hegység emelkedik ki körülötte, melynek legmagasabb csúcs 2 km.

Egyes szimuláció most kimutatták, hogy a krátert azonos aszteroida család alakíthatta ki, mely a Földön a mexikói Chicxulub becsapódásért felelős.

Míg a Tycho kráter 108 millió éves, addig a Chicxulub 65 millió esztendős. Utóbbiról úgy vélik, a dinoszauruszok kihalásáért okolható. A legújabb vizsgálatok szerint a becsapódó test átmérője 10 km lehetett.

A becsapódás a becslések szerint 400 zettajoule energiát szabadíthatott fel, ami 100 teratonna TNT felrobbanása keltette energiának felel meg. Még a legnagyobb ismert vulkánkitörés energiája is eltörpülhetett mellette. A becsapódás a Föld történetének legnagyobb ismert, több száz méteres magasságú óriáscunamijait hozta létre.

A kilökődött anyag a tárgy darabjaival együtt visszahullva az atmoszférában felizzott, és a földfelszínre hullva felhevítette a talajt és globális tüzeket okozhatott; miközben az ütközés keltette lökéshullámok földrengésekhez és vulkánkitörésekhez vezettek.

A visszahullott por és füst évekre vagy akár egy évtizedre is beboríthatta a földfelszínt, mostoha körülményeket teremtve az élőlények számára.  Az atmoszférába került szennyezőanyagok miatt a napfény nem érhette el a földfelszínt, amely emiatt jelentősen lehűlt. A növényi fotoszintézis megszakadhatott, jelentős hatást gyakorolva az egész táplálékláncra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik