Tudomány

Meztelen nők bicikliznek a Queen koncertjén (1978)

New York, november 16-17. – A Bicycle Race és a Fat bottomed girls című dalok apropóján formabontó koreográfia zajlik a Queen színpadán.

Nem volt mindenki elragadtatva a nagyszerű zenekar 1978-ban megjelent kislemezétől. A két dalt tartalmazó bakelit az It’s late és a Don’t stop me now album között került a boltokba, egyébiránt mindkét dal a Jazz című albumon szerepel.

Brian May igyekezett eloszlatni a kételyeket afelől, hogy a zenekar megőrült, de legalábbis stílust vált: „Ezzel elveszítettük hallgatóink egy részét. Azt mondták, ‘Hogy tehettétek ezt? Nem illik a spirituális oldalatokhoz.’ Én azonban azt mondom erre, hogy a testiség éppolyan része az embernek, mint a spirituális vagy intellektuális oldal. Nem kérek bocsánatot. Minden zene csak kerülgeti a nemiség témáját, némelyik elég közelről. A miénk nem. A mi zenénkben vagy sugalljuk, vagy félig tréfásan utalgatunk, de mindig ott van.”

A kislemeznek nagy hírverése volt, ennek köszönhető, hogy szerte a világon láthattak mezítelenül bicajozó rajongókat, no meg botrányról beszámoló újságcikkeket. A videoklip készítésekor a Wembley stadionban 50 meztelen lány részvételével rendeztek kerékpárversenyt.

Később is visszatért a szimbólum a Queen albumain:

A kislemez amerikai változatán retusálni kellett, bugyit „tettek” a hölgyekre, de adtak a lemez mellé egy kupont, és meg lehetett rendelni postán az eredeti változatot.

1978. november 16-án és 17-én, a Queen New York-i koncertjein, a Madison Square Gardenben meg is jelentek a pucér lányok a koncerteken.

A Bicycle race

Szerzője Freddy Mercury, aki állítólag épp egy Montreaux-i hotelszobában ült, amikor elhaladt a ház előtt a Tour de France mezőnye.

A dal a szekértők szerint dinamikus, játékos, és nem tartalmaz sok ismétlést sem, kivéve a refrént. A közepén egy biciklicsengőkből álló kórus hallható. A dal szövege (amelyet ITT elolvashatnak) érdekes kitérőket tesz, a Queen említést tesz a dalban Vietnámról, a Star Warsról, a Watergate botrányról, feketékről és fehérekről, Frankeinsteinről.

A dal, amelyet nem nagyon lehet megunni:

A Fat bottomed girls (Kövér fenekű lányok)

Szerzője Brian May. A másik dalhoz hasonlóan ez is elment egészen az angol slágerlista 11. helyére. A kislemez verzió sokban különbözik a koncerten játszott variációval. A dalban sajátos gitárhangolási technikát alkalmaznak.

A dalszöveg (ITT olvasható) egyáltalán nem olyan magasztos, mint a Queen szövegei általában, inkább humoros próbál lenni, és szakít a prűdséggel, szexuális utalásokkal is él. Az egyik leggyakrabban letöltött dal a világon.

A dal, amelyet pedig jobban meg kell ismerni:

Mindkét remekmű rendszeresen szerepel filmekben, és sokan fel is dolgozták azokat, de kétségtelen, hogy a Bicycle race sokkal ismertebbé lett.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

A Queen koncertjei (queenconcerts.com)
A Queen hivatalos weboldala (queenonline.com)
A két dalról részletesen (wikipedia)
A Queen együttes története (mommo.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik