Tech

Átlagemberek még sosem láthatták így a Marsot

Több mint 200 ezer felvétel felhasználásával készült el az a 3D-s, bejárható világ, aminek köszönhetően bárki körbenézhet a Mars felszínén.

Nem mindenkiből válhat asztronauta, de nem is kell annak lennünk ahhoz, hogy legalább egy kicsit körbenézhessünk a vörös bolygó felszínén. A NASA és a Google egy olyan interaktív, 360 fokos eszközt tett közzé, amiben a Curiosity Rover marsjáró útját követve nézhetünk körbe a planétán. Az Access Marsot ezen a linken érheti el.

Az Access Mars nem egyszerűen 360 fokos felvétel: egy olyan megkonstruált, hangokkal is ellátott 3D-s környezet, ami a valóságban gyűjtött adatokon alapul, és több mint 200 ezer olyan képet tartalmaz, amit az űrügynökség rögzített azóta, hogy a marsjáró megkezdte munkáját 2011-ben a bolygón.

A jármű által készített több ezer felvétel felhasználásával tudták a NASA mérnökei elkészíteni azt a 3D-s modellt, amivel a földi tudósok munkáját segítik azzal, hogy messziről is tanulmányozhassák a Mars felszínét.

„Lehetőségünk van kihasználni a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság előnyeit ahhoz, hogy a tudósaink mindennap eljussanak a Marsra. Az Acces Mars-szal bárki velük tarthat a világon.” – mesélte Victor Luo projektmenedzser.

Nemrég írtunk arról is: elképesztő 360 fokos felvétel érhető el egy űrsétáról, első alkalommal készült olyan interaktív videó, amin kozmonauták szemszögéből nézhetjük meg, hogyan fest, amikor elvégeznek pár rutin karbantartási feladatot.

Ehhez fogható felvétel még nem készült űrsétáról
Kozmonauták szemszögéből nézhetjük meg egy 360 fokos videón, hogy milyen is a Nemzetközi Űrállomáson dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik