Tech

Nem találná ki, mennyi idő kell a Firefoxnak 1700 lap megnyitásához

Ha szeret mindent külön fülön megnyitni a Mozilla böngészőjében, akkor van egy jó hírünk: a Firefox legutóbbi verziói a legvadabb ilyen jellegű vágyainkat is kielégítik.

A Mozilla tavaly mutatta be Quantum nevű fejlesztési projektjét, aminek keretén belül továbbfejlesztett motorral próbálják gyorsabbá és modernebbé tenni a 2004 óta létező böngészőt. Ennek egyik alprojektje a böngésző reszponzivitásáért felelős Quantum Flow, amit a Firefox 55-tel vezettek be, és egy fejlesztő tesztje szerint elképesztően hatékonynak bizonyul.

Dietrich Ayala egészen pontosan 1691 megnyitott füllel (tabbal) tesztelte azt, hogy a böngésző 20,30,40,51,552, 53, 54, 55, 56-os számú verziói milyen gyorsan kezelik azokat, és mennyi memóriát vesz igénybe mindez.

Forrás: Dietrich Ayala

Az eredmények döbbenetesek: míg a Firefox 51-nek nyolc perc kellett ahhoz, hogy megnyissa a közel 1700 darab lapot, addig az 55-ös verziójú program mindössze 15 másodperc alatt megbirkózott a feladattal.

Memóriakezelés terén is nagy különbséget figyelt meg, a Firefox 54 és korábbi verzióinak átlagban két gigabájt memória kellett a művelet végrehajtásához, míg az 55-ös és 56-os verziók már beérték fél gigabájttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik