Mobil

Ezzel a mobilos böngészővel nem marad nyoma a netezésnek

Egyetlen mozdulat, és máris az internet nindzsájává válunk, digitális lépteink nyomát pedig azonnal elfedi a jótékony homály.

Egyre nagyobb az igény arra, hogy nyom nélkül kutakodjunk az interneten, hiszen sok mindenki kíváncsi lenne arra, mikor mit nézünk, mire kattintunk. A főnökünk rájönne, hogy a tegnapi focieredményeket bújtuk munkaidőben, a feleségünk esetleg féltékenységi rohamokkal küzdene, ha meglátná a lenge ruhás hölgyeket, és így tovább. Persze nem rólunk van szó, dehogy. Csak hallottunk valakiről, aki látott már valakit.

Mindegy is, a lényeg az, hogy egyre többen keresnek olyan módszereket, amelyekkel az internetezésük mások számára láthatatlan maradhat. Elvileg a PC-s böngészőkhöz hasonlóan az ismertebb telefonos browserek is ismerik a privát módot, amikor egyfajta szellemként látogathatjuk az oldalakat, tehát megjelenünk és eltűnünk, mintha ott sem lettünk volna. De van egy új versenyző, amelyben az ilyesfajta biztonság nem csak extra szolgáltatás, hanem konkrétan eme funkció köré épül az egész app.

Az iOS-es eszközökre elérhető Firefox Focus nem finomkodik: egyetlen mozdulattal aktivizálhatjuk, onnantól pedig nem csupán véd, de eltakarítja a reklámokat és a közösségi oldalak nyomkövetőit is.

firefox-focus

Elég egyetlen mozdulat

A fenti képen látható “Erase – Törlés” gomb egyetlen megnyomásával minden előzmény eltűnik a böngészőből, kezdve a vásárlós oldalaktól, egészen a valóban kellemetlenekig. Aki pedig valóban biztonságban szeretné tudni magát, annak adott egy olyan beállítási lehetőség, ami az összes trackert lelövi, bár így egyelőre még akadhatnak problémák a kompatibilitással. Ilyenkor megeshet, hogy a különlegesebb betűtípussal operáló webhelyek nem jelennek meg normálisan, de ha ilyesmibe botlik az ember, szintén egyetlen mozdulattal visszaválthat az alapértelmezett Firefoxra, vagy Safarira.

Gigászok csatája

A Firefox elég jó helyen tapogatózik, amikor a privát böngészés felé nyit, hiszen iOS-en a Safari az alapéretlmezett, de a felhasználók a statisztikák szerint a Chrome-ot is szeretik, így neki valahol meg kell próbálnia teret nyerni, és a privát böngészés lehet az egyik. Úgy tudni, hogy a Firefox Focus meg fog jelenni Androidra is, amennyiben az ingyenesen elérhető iOS verzió kellő mértékű sikert arat.

Forrás: Engadget 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik