Tech

Az elektromos autók kivégezhetik a benzinkutakat

elektromos autó (elektromos autó)
elektromos autó (elektromos autó)
Egyre több munkahelyen, parkolóhelyen jelennek meg az elektromos autóknak kialakított töltőállomások, ám a jövőben akár otthon is tölthetjük a járműveket, úgy ahogy a mobiljainkat is. Idővel egyre kevesebb benzinkútra lesz szükség.

A hagyományos benzinkutak napjai meg vannak számlálva az elektromos autók terjedése miatt. Holott nemcsak a járműveinket tölthetjük fel ezeken az állomásokon – valódi oázisnak számítanak egy hosszabb úton, amikor meginnánk egy frissítőt, vagy hív minket a természet.

Az elektromos autókkal kapcsolatos egyik legtöbbet emlegetett panasz, hogy azokat nem olyan egyszerű feltölteni, mint a benzines/dízeles autókat. A jövőben viszont szinte bárhol áramra dughatjuk az autót, sokak számára egyenesen az otthonuk lesz az elsődleges töltőállomás.

Egy átlagos 120 voltos csatlakozón 12 óra alatt olyan szintre feltölthető egy Chevy Bolt elektromos modell, ami nagyjából egy 80 kilométeres útra elegendő. A 240 voltossal értelemszerűen a töltési idő lerövidül.

Chevy Bolt elektromos autó. Forrás: Europress

450 dollárért (123 ezer forint) már megvásárolható a ChargePoint Level 2 otthoni töltőállomás, ennél kicsit drágábban (500 dolláros kezdőáron, kb. 136 ezer forint) pedig a Tesla otthoni töltője is.

Egyre több cég is kínál az alkalmazottak számára is használható töltőállomásokat elektromos autókhoz. A ChargePoint üzletfejlesztési elnöke szerint egy elektromos autókhoz való töltőállomás anyagilag körülbelül annyi terhet ró a cégre, mintha ingyen kávéval látná el a dolgozókat.

Így a jövőben a munkahelyi juttatások egyik meghatározó része lehet a töltőállomás, mivel a nyolcórás munkaidő épp elég lehet arra, hogy a garázsban közben töltőn legyen a jármű.

Otthon is tölthető az elektromos jármű. Forrás: ChargePoint

A ChargePoint úgy jósolja, hogy az elektromos autókat az esetek80 százalékában otthon, vagy munkahelyen töltik majd az emberek. Amikor pedig egyik megoldás sem elérhető, bevásárlóüzletek parkolóhelyein tehetjük majd ezt meg, az Egyesült Államokban már erre is van példa.

Ahogy egyre több elektromos autó lepi el az utakat, úgy alakulhatnak át a parkolóhelyek is, a benzinkutakkal egyetemben. Erre viszont még egy ideig várni kell, mert az elkövetkező években még sok gázzal hajtott autót fognak árulni, és a már piacon lévő kocsik sem tűnnek el egyhamar.

Mégis meg van arra a lehetőség, hogy unokáink már nem fogják tudni, milyen egy benzinkút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik