Tech

Több mint 22 posztját törölte Donald Trump a Twitterről

Legalább 22 tweetjét törölte Twitter-profiljáról Donald Trump azóta, hogy január 20-án elfoglalta helyét az elnöki székben. Közösségi médiás használati szokásai már több konfliktust is előidéztek, éppen perlik emiatt. A jogvédőknek az sem tetszik, hogy a Fehér Ház titkosított csevegőappokat használ.

Donald Trump nevéhez több olyan tweet is fűződik, amikről csak azt tudni, hogy egyszer kinn voltak, aztán eltűntek. Egészen pontosan eddig 22 ilyen eset volt. A weboldalakat archiváló Internet Archive szolgáltatás szerint legutóbb azon bejegyzését törölte az elnök, amit a Fox & Friends nevű műsorban való szereplése előtt posztolt. A tweet kilenc órán keresztül volt kinn, mielőtt azt eltávolította.

Felmerül a kérdés, hogy ennek mi volt az oka, hiszen egy teljesen ártatlan mondatot tartalmazott: „Szerepelek a @foxandfriendsben – élvezzétek!” Többen is arra gondolnak, hogy Trump azért törölte a tweetet, mert a műsorvezető Brian Kilmeade a beszélgetés során csípősen megjegyezte, hogy Trumpnak kevesebbet kéne posztolnia.

Forrás: Screenshot / Twitter

Korábban törlésre adhatott indokot az, hogy az elnök elgépelt egy-egy szót. (Erről még egy hosszadalmas listát is összeállított a NewsWeek.)

Egy korábbi tweetjében például Karen Handel családnevét írta tévesen “Handle”-nek, de elég csak visszaemlékezni az azóta mémmé avanzsált „Covfefe” esetére.  Az elnök azzal kezdte az ominózus posztot, hogy a sajtó milyen negatívan áll a személyéhez, de végül nem derül ki, hogy pontosan mit szeretett volna közölni,mert a félbehagyott bejegyzés utolsó szava a „covfefe” volt, ami angolul teljesen értelmetlen.

Ezzel kapcsolatban azóta is találgatják, hogy az elnök tudatosan, vagy figyelmetlenségből használta a kifejezést. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője szerint szándékos volt, és az elnök és néhány embere pontosan tudja, mire gondolt Trump.

Az elnök eddigi összes törölt tweetje itt olvasható.

Csevegőappok miatt perelnek

A héten jött a hír, hogy a Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW) nevű liberális civil szervezet, és az amerikai Nemzetbiztonsági Archívum pert indított Trump és az elnöki végrehajtó hivatal ellen. Kifogásolják azt, hogy a Fehér Ház személyzete olyan titkosított csevegőappokat használ belsős kommunikációra, mint a Signal és a Confide, ez pedig megsérti az elnöki iratokra vonatkozó Presidential Records Act (PRA) nevű törvényt.

A CREW szerint az amerikai állampolgároknak a törvény szerint tudniuk kell arról, hogyan dönt a kormány fontos ügyekben, ám a titkosítást használó csevegőappok miatt az üzenetek nem archiválhatók.

Perelnék Trumpot a Twitteren letiltott felhasználók
Az elnök alkotmányt sért a tiltásokkal, állítják a jogászok.

Az Obama-adminisztráció alatt a közösségi média posztokat is olyan kommunikációs formának tekintették, amik a PRA értelmében archiválásra kerültek.

Június elején két felhasználó azzal vádolta Trumpot, hogy az elnök megsértette az amerikai alkotmány első kiegészítését azzal, hogy blokkolta őket a mikroblogon. Ez az a kiegészítés, ami a szólás- és véleményszabadságról szól. A Knight Institute nonprofit ügyvédi iroda a két twitteres képviseletében levélben szólította fel Trumpot arra, hogy oldja fel a tiltást, máskülönben pert indítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik