Tech

Hajléktalanokon és menekülteken segít a gimis lányok fejlesztése

Egy csak lányokból álló, 12 fős diákcsoport olyan különleges napelemes sátrat készített, ami a hajléktalanok és a menekültek számára nyújthat menedéket.

Míg a legtöbb középsulis élete arról szól a tanórák befejezése után, hogy szórakozzanak, lazítsanak, vagy szakkörökön vegyenek részt, addig a kaliforniai San Fernando diákjai elkészítettek egy olyan sátrat, amiben napelemek vannak, és hátizsákká lehet összehajtani.

A 12 diák a DIY Girls nevű nonprofit szervezet tagjai, ami az alacsony jövedelmű családokból származó lányok karrierválasztását ösztönzi a tudomány, technológia, matematika (STEM) területén.

A lányok 10 ezer dollárt nyertek az ötlettel  a Massachusetsi Műszaki Egyetem (MIT) egyik pályázatán, amit olyan projektekre írtak ki, amik megmutatják, miként lehet megoldani a való élet problémáit a technológia segítségével.

Featuring our backpack and tent

A post shared by DIY Girls InvenTeam (@diygirls_inventeam) on

San Fernandóban 36 százalékkal nőtt a hajléktalanok száma 2016-ban, ezért a DIY Girls tagjai úgy döntöttek, hogy erre a társadalmi problémára reagálnak egy praktikus eszközzel. A sátor azonbanegyaránt hasznos lehet a menekültek számára, vagy azoknak, akiknek sürgősen átmeneti otthonra van szükségük.

Az első ránézésre hagyományosnak tűnő sátrat szigetelőképes anyaggal borították be, ez alá kerültek a napelemek, egy biztonsági zár, illetve egy UV-szűrő rendszer. A sátorban gombnyomással vezérelhető LED-fények is kerültek, valamint töltésre alkalmas USB-portok. Az egyedi UV-fényes rendszer pedig a sátor fertőtlenítéséért felel. Mindemellett vízálló, és hátizsák formájában könnyen hordozható.

Our Solar Panel team soldering! #girlswhocode #stem #engineering #prototype #soldering

A post shared by DIY Girls InvenTeam (@diygirls_inventeam) on

A munka során számos technikát használtak: a hagyományos varrás mellett a 3D-nyomtatást is bevetették, illetve egyikük megtanult kódolni C++-ban. A lányoknak korábban semmilyen technikai képzettségük nem volt, a szükséges tudást online tudásanyagok, oktatóvideók segítségével szerezték meg. A sátor protípusát egy éven át készítették iskolaidő után, illetve a téli-tavaszi-őszi szünetekben.

A lányok az MIT rendezvényén prezentálták nagyközönség előtt az eszközt, és remélik, hogy a bemutató után akár tömeggyártásra is sor kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik