Tech

Menekültek világnapja: saját emojit kaptak a menekültek Twitteren

Új emoji jelent meg a Twitter felületén: az ENSZ menekültügyi intézménye a menekültek világnapján bejelentett egy emojit, ami egy ölelés, “a meleg fogadtatást és együttérzést szimbolizálja az összes menekült iránt”.

Szintén kedden az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF jószolgálati nagykövetévé nevezett ki egy 19 éves szíriai lányt, Muzun Almellehant, aki a szervezet jelenlegi legfiatalabb képviselője, egyben az első, akinek menekültstátusza van.

Muzun 2013-ban menekült el Szíriából a harcok elől, a jordániai Zaatari menekülttáborban lelt menedékre, majd Nagy-Britanniában kapott menekültstátuszt.

Másfél évet töltött a jordániai menekülttáborban, és már ott kardoskodott azért, hogy a gyerekek, kiváltképpen a lányok számára lehetővé tegyék az oktatást, a kampányához pedig segítséget kapott az UNICEF-től.

Már gyerekként tudtam, hogy az oktatás kulcsfontosságú a jövőm szempontjában, így amikor elmenekültem Szíriából, csak a tankönyveimet vittem magammal

– idézte közleményében az UNICEF a szíriai lányt.

“Menekültként láttam, mi történik, ha a gyerekeket korai házasságra vagy munkára kényszerítik; kiesnek az oktatásból, és elveszítik a jövőjüket” – mondta

Muzun Almellehan.

A szíriai lány a közelmúltban az UNICEF szervezésében Csádba utazott, ahol találkozott olyan gyerekekkel, akik a Boko Haram iszlamista terrorszervezet erőszakkampánya miatt kimaradtak az iskolából.

Az UNICEF helyi idő szerint hétfőn, egy nappal a menekültek világnapja előtt nevezte ki Muzunt jószolgálati nagykövetének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik