Tech

Még profibb lesz az Apple ingyenes operációs rendszere

Az almás cég fejlesztői konferenciáján a hardverek kapják a legnagyobb figyelmet, de az ötnapos rendezvény főleg a szoftverekről szól. A nyitóeseményen nem csak a mobileszközökre érkező iOS 11 lett bemutatva, de az asztali gépekre és notebookokra szánt új operációs rendszer is, ami a keresztségben a High Sierra nevet kapta.

Forradalmi változásról nincs szó, de a macOS legújabb verziója tartalmaz olyan előrelépéseket, aminek minden olyan felhasználó örülni fog, aki valamilyen Apple laptopot vagy asztali gépet használ a munkában vagy a mindennapokban.

A csomag tartalmát egyébként jól jellemzi a névadás is: nem véletlen, hogy a rendszer nem új nevet kapott, csupán a High jelzőt a korábban már használt Sierra elé.

Forrás: Christoph Dernbach / dpa

Az Apple fejlesztői az új OS-nél főleg arra helyezték a hangsúlyt, hogy tovább javítsák az operációs rendszer teljesítményét, illetve eszközöltek jó néhány apró, de kifejezetten okos vagy a kényelem szempontjából fontos változást a különböző előre telepített programokban.

A Safari böngésző például szerint nemcsak gyorsabb lett, de a rendszer telepítését követően képessé válik az automatikusan induló videók megállítására. Ez nem csak a Facebookon lesz fontos, hiszen ott van lehetőség kikapcsolni a videók automatikus indulását, hanem például cikkek olvasása közben a beágyazott videóknál vagy egyéb honlapokon, ahol egy jól elrejtett reklám indul el és keseríti meg az életünket.

És ez még nem minden, hiszen az Apple böngészője azt is figyelni fogja, hogy történik-e bármilyen adatgyűjtés a háttérben, és ha igen, lehetőség lesz ezt is megelőzni vagy felügyelni.

Forrás: Justin Sullivan / Getty Images / AFP

Megújul a Mail alkalmazás, intelligens levélkezeléssel biztosítva, hogy ne maradjunk le a legfontosabb üzenetekről, illetve frissül a Photos is, még több képszerkesztési lehetőséggel, továbbá visszatér a nyomtatott albumkészítés/rendelés lehetősége, akárcsak korábban az iPhoto esetében. Ahogy a Google Photosnál használt arcfelismerőt is beépítik, így külön mappákba rendezi az adott ismerősöket.

A fentieknél viszont jóval fontosabb, hogy az Apple többi operációs rendszeréhez (iOS, tvOS, watchOS) hasonlóan a macOS-ben is lecseréli a fájlrendszert: a régi HFS+-t a vadiúj Apple File Systemre (APFS) cserélik. Ennek hála a rendszer nemcsak gyorsabbá, de egyben biztonságosabbá is válik, hiszen az APFS rendelkezik titkosítással és összeomlás-védelemmel is.

A videósok számára jó hír, hogy a High Sierránál már a HEVC (H.265) lesz az alapértelmezett videó formátum, ami 40%-kal jobb tömörítést jelent, mint elődje, a H.264 esetében – ez főleg akkor fog számítani, ha valaki 4K felbontású videókat készít vagy streamel.

Bónusz továbbá, hogy (megfelelő hardver esetén) a High Sierra már támogatja az olyan virtuális valóság eszközöket, mint a HTC Vive, illetve az olyan szoftverek sem okoznak majd gondot neki, mint a Steam VR – tehát az ott elérhető programok elméletben simán játszhatók lesznek a High Sierrát futtató, elég erőt Macen.

Ebben segít az új Metal is, ez az Apple fejlett grafikus technológiája, amely meghajt mindent a gépi tanuláson át a VR-tartalomgyártásig.

Az Apple legfrissebb operációs rendszere idén ősszel válik majd elérhetővé minden felhasználó számára, de a fejlesztői béta már most letölthető, illetve a nyáron várható egy publikus bétateszt is. Az új OS ingyenes frissítésként érkezik majd, minden olyan számítógépre, ami jelenleg a Sierrát futtatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik