Tech

Az Apple nem irányít, csak szépen beállt a sorba

Hétfő este elindult az idei WWDC, az Apple fejlesztőknek tartott konferenciája, ahol a termékpaletta frissítése és egy vadiúj termék mellett szóba került a kiterjesztett valóság is, aminek a fejlesztésével a cupertinói cég olyan vállalatok sorába áll be, mint a Facebook, a Google vagy éppen a Microsoft.

A kiterjesztett valóság, avagy az Augmented Reality (AR) nem újdonság, hiszen már tíz éve is jelen volt például az olyan hordozható játékkonzolokon, mint a PlayStation Portable, azonban a tech cégek az elmúlt két évben fedezték fel újra maguknak a lehetőséget, és jelenleg már mindenki azon dolgozik, hogy valamilyen módon elérhetővé tegye az eszközein és a szolgáltatásaiban a kiterjesztett valóságot.

A Microsoft (HoloLens), a Google (Project Tango) és a Facebook után hétfő este az Apple is bejelentette, hogy nekifeszülnek az AR lehetőségeinek, és bemutatták az ARKit névre keresztelt fejlesztői készletet, amivel a programozók a saját alkalmazásaikat tehetik képessé arra, hogy kihasználják a kiterjesztett valóságban rejlő mindenféle lehetőségeket.

Forrás: Christoph Dernbach / dpa

Az őrülten sikeres Pokémon Go app például már a megjelenése óta használja az AR-t: a kijelzőkön úgy jelennek meg a zsebszörnyek, mintha ott lennének az utcán vagy a szobánkban, de ez a megoldás messze nem tökéletes, hiszen jelenleg csak egy animált matrica kerül kamera által közvetített képre.

Az ARKit abban nyújt majd segítséget a fejlesztőknek, hogy a kiterjesztett valóság élménye még reálisabb legyen. A Pokémon Gó-nál maradva ez azt jelentheti, hogy a lények nemcsak matricaként jelennek meg a telefonunk képernyőjén, hanem 3D-ben, és idomulnak a kamera által közvetített képhez: nem a semmiben fognak lebegni, hanem tényleg a járdán vagy az asztalon csücsülnek majd.

Az Apple célja, hogy a frissen bemutatott fejlesztői készlet segítségével az iPhone legyen a legnagyobb AR platform a világon, és egyes pletykák szerint az almás cég nemcsak szoftverben gondolkodik, de egy saját kiterjesztettvalóság-sisakon is dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik