A Facebook logo is seen on various electronic devices on 28 March, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Tech

Szigorú szabályokkal sújtaná az unió a közösségi oldalakat

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

tech-újságíró. 2017. 05. 25. 07:00

Egyre nagyobb a közösségi oldalakra nehezedő nyomás, amit az uszító, gyűlöletbeszédet tartalmazó videók okoznak. Az európai tagországok miniszterei most egy olyan javaslatot fogadtak el, ami szigorúbban fogná a gyeplőt a techcégekkel szemben.
Korábban a témában:

Az Európai Tanács elfogadott egy arra irányuló javaslatot, hogy az olyan közösségi szolgáltatásokat, mint a Facebook, a Twitter és a YouTube törvényben kötelezhessék arra, hogy szigorúbban lépjenek fel a platformjaikon megjelenő, gyűlöletbeszédet tartalmazó videókkal szemben. Az európai miniszterek után még az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania a beterjesztésre, mielőtt az hatályba léphet, várhatóan az elkövetkező hetekben vitatják meg az ügyet.

Amennyiben elfogadják, ez lehet az első olyan szabályozás, ami európai szinten teszi elszámoltathatóvá a közösségi cégeket a felületeiken megjelenő tartalmakért. Az európai hatóságok már többször is felhívták a techcégek figyelmét arra, hogy hatékonyabban kellene felvenniük a harcot a szélsőséges eszméket terjesztő tartalmakkal szemben.A jogvédők egy tábora ennek kapcsán viszont azon aggódik, hogy a túlzott szabályozás ártalmas lehet a szólásszabadságra nézve.

A javaslat értelmében a közösségi szolgáltatásoknak olyan eljárásokat, módszereket kellene beiktatniuk, amelyeket letiltják a terrorizmust, gyűlöletet terjesztő felvételeket. A Reuters értesülései szerint ez nem lenne érvényes az olyan élő videós felületekre, mint a Facebook Live nevű streaming szolgáltatása.

Európai netezőnek, európai tartalmat

Az olyan on-demand streaming szolgáltatásokkal kapcsolatban, mint a Netflix vagy az Amazon Prime is változásokat kezdeményeztek. Kérelmezték, hogy a kínálatukban elérhető tartalmak30 százalékát európai filmek és tévéműsorok tegyék ki. Az Európai Bizottság korábban 20 százalékos kvótát határozott meg, ezt emelték most meg.

Az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős elnöke, Andrus Ansip szerint egyre sürgetőbb egy audiovizuális tartalmakra vonatkozó egységes szabályzat, hogy a különféle országok törvényei egymással is összhangban legyenek.

Az uszító tartalmak, a gyűlöletbeszéd, és az álhírek problémája már régóta gyűrűződik: a Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft tavaly írt alá egy önkéntes etikai kódexet, melynek értelmében 24 óra alatt eltávolítják a jelentett tartalmakat. A Bizottság által készített tavaly decemberi felmérés szerint viszont a techcégek az esetek túlnyomórészében ezt nem tudják teljesíteni. A német hatóságok ezért szigorú szabályokat vezetnének be, és akár 150 millió forintnak megfelelő bírsággal sújtanák azt a céget egyetlen posztért, amelyik nem cselekszik időben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.