Tech

Uniós fellépést sürgetnek az álhírek ellen

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 12. 30. 07:42

Az olasz versenyhivatal vezetője szerint nem szabad a kérdést a közösségi portálok üzemeltetőire bízni.
Korábban a témában:

Az Európai Unió tagállamainak létre kell hozniuk egy független intézményekből álló hálózatot, amely felveszi a harcot az interneten terjedő álhírekkel szemben – mondta Giovanni Pitruzzella, az olasz versenyhivatal vezetője a Financial Times-nak adott interjúban.

Pitruzzella úgy látja: a „post-truth” („tények utáni” politika, amikor a politikai hírek valóságtartalma nem számít, csak az, hogy milyen érzelmeket váltanak ki) gerjeszti a populizmust és fenyegeti a demokráciát. Szerinte fordulóponthoz érkeztünk: el kell dönteni, hogy hagyjuk-e az internetet úgy, ahogy van, vagy a kommunikáció megváltozásának figyelembe vételével szabályokat kell alkotni.

A versenyhivatali vezető úgy látja: meg kell alkotni a szabályokat, de ezt nem a közösségi portálokat működtető vállalatokra kell bízni, hanem a közszférára, független hatóságokat kell felruházni azzal a hatalommal, hogy eltávolíttathassák a félrevezető híreket és büntetéseket szabhassanak ki. Ezt a feladatot a gazdasági versennyel kapcsolatos kérdésekhez hasonlóan az EU-nak kellene koordinálnia.

Ugyanakkor az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a napokban az internetes vállalatokat szólította fel, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a probléma megoldása érdekében. Németország viszont törvényt tervez az álhírek és a gyűlöletbeszéd visszaszorítására, több mint 150 millió forintnyi büntetést helyezve kilátásba az ilyen tartalmat terjesztő portálok üzemeltetőinek. Csehország pedig rövidesen felállít egy központot, amelynek feladata az álhírek nyomon követése. (Politico)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.