Tech

Ön megkóstolná a 3D-nyomtatott sajtot?

24.hu
24.hu

2017. 03. 17. 12:14

A sajtok sokféleségük és számtalan felhasználási módjuk miatt rengetegen kedvelik. Vajon a 3D-nyomatott sajtok is ilyen sikeresek lehetnének?
Korábban a témában:

A közkedvelt tejipari termék egyik tulajdonsága, hogy olvasztható, majd ismét megszilárdítható. Nem meglepő tehát, hogy az egyre fejlődő 3D nyomtatás szakemberei is felfigyeltek rá, hiszen a technológiával éppen folyékony és félszilárd anyagokból öntsenek ki új formákat.

Egy új tanulmányban a kutatók egy 3D nyomtatással létrehozott sajton elvégzett tesztsorozatot mutatnak be. A szakértők a termék textúráját, rugalmasságát és olvaszthatóságát elemezték, ezzel azt akarták felmérni, hogy felveheti-e a jövőben a versenyt a hagyományos sajtokkal.

Alan Kelly, a University College Cork kutatója és a tanulmány társszerzője szerint a vizsgálat alapötlete egy sajtgyártótól származik, aki azon gondolkodott, vajon fel lehetne-e használni alapanyagként a sajtot a jövő 3D nyomtatóival felszerelt konyháiban.

Kelly ismerte a technológiát, és korábban húsz éven át foglalkozott sajtokkal és egyéb tejtermékekkel, de ez volt az első alkalom, hogy a kettőt összehozta.

A szakértő szerint a spekulatív kérdés nagyon kíváncsivá tette. A tejtermékek vizsgálata ráadásul a 3D nyomtatás technológiájának alaposabb megértése miatt is fontos, hiszen a módszerhez olyan anyagokat kell használni, melyek elég folyékonyak az öntéshez, de elég szilárdak a formázáshoz. A sajtok épp ilyen anyagok lehetnek.

Igazából azzal kezdtük, hogy kipróbáltunk több sajttípust, de azt találtuk, hogy az ömlesztett sajtok működnek a legjobban

– állapította meg Kelly. Ezek a sajtok a 3D nyomtatáshoz hasonló módon készülnek – összeolvasztják a hozzávalókat, majd új formába öntik a masszát.

A kísérletben a szakértők 12 percre 75 Celsius-fokosra melegítették a sajtot, majd két különböző sebességgel nyomtatták ki az olvadt anyagot. A terméket ezután összehasonlították egy megolvasztott, majd lehűtött, illetve egy eredeti formájában meghagyott ömlesztett sajttal.

A kutatók szerint a 3D-nyomtatott sajt 45-49 százalékkal volt lágyabb az eredeti terméknél. Azt is felfedezték, hogy az új sajt sötétebb és ruganyosabb lett, melegítéskor pedig folyékonyabbnak bizonyult – igaz, nagyjából ugyanazon a hőmérsékleten olvadt meg, mint a kezeletlen sajt.

Az első kísérlet sikere után Kelly következő célja az, hogy más tejterméket is kipróbáljon. A kutató szerint tejfehérjék keverékét fogják felhasználni egy új élelmiszer – talán egy magas proteintartalmú snack – elkészítéséhez.

És hogy mégis milyen volt a 3D-nyomtatott sajt íze? Nos, bár a létrehozott minták túl kicsik voltak a kóstoláshoz, Kelly mégis úgy véli, nem sokban különbözhetett az eredetitől.

(Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.