Tech

A Facebook nyomába szegődött a YouTube

Nagy változások előtt áll a YouTube: a TechCrunch értesülései szerint már folyik a tesztüzem. A cél: beszélgetésre bírni a felhasználókat.

A TechCrunch hírei szerint a Google jelentősen át akarja építeni videóplatformját: a tervek szerint mind az iOSes, mind pedig az Androidos mobilappokban lehetővé akarják tenni a beszélgetést. Így a felhasználók úgy tudnának egymással chatelni és – természetesen – YouTube videókat megosztani, hogy egyfelől nem kell a kommentek és a trollok közé vetniük magukat, másfelől nem kell kilépniük az appból, így jelentősen lehet növelni az engagement statisztikákat is. Az alábbi videóban látható, hogy mindez hogyan néz ki a gyakorlatban.

A fenti videóból is kiderül, hogy a beszélgetőplatform semmivel sem tud többet a Messengernél, Vibernél, Telegramnál, Whatsappnál és/vagy a többi riválisnál és egyáltalán nincsenek videospecifikus előnyei sem. Tavaly ezelőtt már lehetett sejteni, hogy a YouTube el akar mozdulni ebbe az irányba, hiszen májusban egy kisebb tesztcsoporttal kezdték el tesztelni a szolgáltatást, szeptemberben pedig egyes YouTube-csatornák kaptak egy olyan Community fület, amelynek segítségével a videogazdák képesek voltak közvetlen üzeneteket küldeni követőiknek. Ez pedig eléggé egyértelműen mutatott arra, hogy a vloggereket vissza akarják csábítani a YouTube-ra a Facebookos, Twitteres és Reddites beszélgetésekből.

A jelenlegi tesztüzem csak kanadai felhasználók számára elérhető, mivel ezen országban osztják meg a legtöbb videót a bolygón. Jelenleg még nincs publikus információnk arról, hogy a tesztüzem meddig tart, illetve hogy más országokban mikor lesz hozzáférhető a chatlehetőség (vagy hozzáférhető lesz-e egyáltalán), de az mindenesetre látszik, hogy a Google még mindig nem mondott le arról, hogy még jobban „elközösségihálósítsa” a YouTube-ot. Akik pedig ki szeretnék próbálni ezt a lehetőséget Magyarországon: keressenek maguknak egy kanadai felhasználót, aki meghívja őket egy beszélgetésbe, onnantól kezdve pedig ők is résztvehetnek a videobeszélgetésekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik