Tech

Így kapják a hackerek a fülest

Azt már tudjuk, hogy ha laptop elé ülünk, le kell takarnunk vagy ragasztanunk a felénk mutató kamerát. Ez viszont korántsem elég a biztonsághoz.

Kezdjük az elején: ha a karcosabb scifiken nevelkedett paranoiánk vagy józan eszünk még nem mondatná velünk azt, hogy el kell lehetetleníteni minden felszerelést, ami megfigyelhet minket, az idei év dobott más finom jelzéseket is erre. Ha a Mr. Robot vagy a Person of Interest sorozatok eddigi évadai esetleg elkerültek minket – mindkettőben kistucatnyi megoldást láthattunk arra, hogy miként lehet kémdobozt csinálni a telefonunkból, ráadásul mindegyik megoldás reprodukálható -, valószínűleg akkor is láttuk már Mark Zuckerberg irodai fotóját, amelyen még a kevéssé szemfüles olvasóknak is feltűnt, hogy nem csupán laptopjának kamerája van leragasztva, hanem a mikrofonja is.

Az ugyanis, hogy nem látnak minket, az nem jelenti azt, hogy totális biztonságban vagyunk – még akkor sem, ha nem beszélgetünk szenzitív dolgokról laptopunk közelében és nincsen keylogger sem telepítve a gépünkre, ami rögzítene és továbbítana mindent, amit a billentyűzetünkkel tettünk. Egy mikrofonnal, egy mögötte megbújó figyelőprogrammal meg némi összesített adattal pontosan lehet hallani azt, hogy hogyan gépelünk, abból pedig adatot visszafejteni maximum időigényes, de nem lehetetlen. Ha mindez újdonság lenne, sajnáljuk, még itt sem tudunk megállni a szőrborzolásban. (Ha pedig zenészek vagyunk, nagyobb eséllyel van külső hangkártyánk, amihez amúgy is kábeleznünk kellene még mikrofont vagy más felszerelést, úgyhogy a laptop mikrofonját tényleg kiiktathatjuk, pákával vagy anélkül.) Akik persze igazán paranoidok, azok mindenestül kiiktatják a mikrofonokat, legyen szó laptopról, telefonról, bármi másról.

Az izraeli Ben Gur University kutatói viszont rámutattak, hogy még a kamerák és a mikrofonhasználhati lehetőség eltávolítása sem elég, aki az életünket akarja, az megszerzi máshogyan. Speake(a)r nevű kísérleti programjuk ugyanis remek és igen egyszerű ötletet alkalmaz: a gépre dugott fülhallgatót használja mikrofonként. Bárki, aki próbálta már mikrofonként használni az audio bemeneti portra dugott fejhallgatót, örömmel vehette tudomásul, hogy lehet vele hangot felvenni – zajosan bár, de lehet.

Az izraeli kutatók a következőre mutatnak rá: a fejhallgatókban lévő membránok nemcsak általunk hallható hanghullámokká tudják alakítani a beérkező elektromágneses jeleket, hanem ennek fordítottját is: a begyűjtött hangokat és vibrációkat képesek elektromágneses jelekké átalakítani, ergo mikrofonoként is működhetnek. Az igazi trükk abban rejlik, hogy a legtöbb laptopban RealTek audio codec chipek vannak, amelyeknek a háttérben le lehet osztani a feladatot, hogy gépünk hangkimenetét hangbemenetté alakítsák – azaz akkor is lehet rögzíteni hangot gépünkkel, ha egy fejhallgatónk van bedugva a fejhallgatóportba, a mikrofonbemenetet pedig kisütöttük. A legtöbb kereskedelmi forgalomban található laptoppal tehát meg lehet csinálni mindezt, legyen szó akár Windowsos, akár Maces gépekről – a tesztek szerint pedig egy Sennheiser fülessel 7 méter távolságról is jó minőségű felvételeket lehetett csinálni, amelyek még a tömörítés és továbbküldés után is megfelelően hallhatóak voltak. A biztonság kedvéért hozzátennénk – legtöbb olvasónknak ilyen jellegű megfigyeléstől nem kell tartania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik