Tech

Végre jó dologra használják a MacBook Pro felesleges újdonságát

Hatalmas innováció! A legjobb dolog, amit kitaláltak a szeletelt kenyér óta! Irigykedik majd a többi laptopgyártó! Ezt hirdette legalábbis az Apple a MacBook Prók érintőkijelzős csíkjáról, ehhez képest sokaknak csak arra jó, hogy viccet csináljanak belőle.

Az új MacBook Pro sorozat egyik leghangosabban hirdetett érdekessége a Touch Bar néven emlegetett csík, mely a billentyűzet fölött elhelyezkedve egyrészt 2170×60 képpontos kijelző, másrészt pedig érintős felület is. Elvileg arra találták ki, hogy az épp futtatott alkalmazások és szoftverek függvényében mindenféle extra gombok jelenjenek meg rajta, de igazból az első kritikák eléggé feleslegesnek ítélték. Persze a lehetőség mindenesetre adott lett arra, hogy a vállalkozó szellemű programozók mindenféle őrültséget megjelenítsenek rajta, talán lassan pornót is nézhetünk itt (mert a felújított közmondás szerint olyan nincs, hogy valamin nem lehet pornót nézni).

Az egyik legjobb felhasználási módot azonban egy Erik Olsson nevű kóder találta meg, aki a kis felbontást és a viszonylag limitált funkcionalitást összevetve kitalálta, mit jelenítsen meg az OLED-csíkon.
Lemmingeket.

Persze nem arra célzunk, hogy a TouchBar felületén valódi rágcsálók mászkáljanak, hanem az 1991. február 14-én megjelent, és méltán legendás Lemmings című videojátékról beszélünk, amiből becslések szerint nagyjából 15 millió kelt el az idők folyamán a legkülönfélébb platformokra, ezzel pedig a kilencvenes éve korai időszakának egyik legkedveltebb címévé vált. Az eredeti játékban a monotonon menetelő kis fickókat kellett különféle tulajdonságokkal felruházni (például egyeseket fúróval, vagy épp ejtőernyővel láthattuk el), hogy aztán minél többet megmenthessünk a veszélyes pályák végén levő bázisban. A mostani változat persze csak egyetlen sornyi lemminget tud megjeleníteni, de a nosztalgiafaktor máris több mint bizsergető.

Van, aki véresen szereti

Habár a Lemmings sem mentes az élet elmúlásának témájától, a MacBook Pro Touch Bar felülete ennél lényegesen durvább hangulatú dolgok megjelenítésére is alkalmas, hiszen nemrégiben írtunk arról, hogy a szintén a kilencvenes években megjelent Doom is a vékony csíkra költözött. Az már más kérdés, hogy ilyen formában az FPS műfajt megteremtő és egekbe emelő id Software játék teljes mértékben élvezhetetlen, de legalább van.

De ha már ennyire képben van a Touch Bar, azért azt is érdemes felemlegetni, hogy egyáltalán nem az Apple forradalmi innovációjáról van szó, hiszen a Microsoft már hosszú évekkel ezelőtt nemhogy kitalálta, de még a kukába is dobta a koncepciót, mert akkor teljesen feleslegesnek ítélték. Lehet, hogy már bánják.

Forrás: Geekologie 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik