Tech

Az új Bluetooth maga lesz a csoda

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 12. 08. 16:00

Elkészült a szabvány legújabb, 5. verziója, ami jövőre elhozza a Kánaánt.

Ha persze más is legalább annyira örül élete megkönnyítőjének, mint mondjuk én. Csodálatos fejlődés szemtanúi lehetünk egy olyan világban, ahol a 4G, a mesterséges intelligencia, a deep learning, a virtuális valóság, a szuperszámítógépek, és a chat botok uralkodnak.

Merthogy a Bluetooth-ra szükségünk van és szükségünk is lesz.

Ez a vezeték nélküli technológia köti össze a headsetet a mobillal, zenélhetünk egy hangszóróval, vagy csatlakozhatunk az autó beépített Bluetooth fejegységéhez. A szabvány igazgatására, fejlesztésére létezik egy Bluetooth Special Interest Group nevű társaság, aminek a tagjai együttműködve igyekszik jobbá ás hatékonnyá tenni a technológiát.

A csoport még nyáron jelentette be, hogy elkészültek a legújabb, 5-ös névre hallgató verzió technikai paraméterei, most pedig azt is tudjuk, hogy véglegesítették a dokumentációt, elindulhat az ilyen modullal szerelt eszközök gyártása.

Tessék, ez például egy Bluetooth-szal működő fogkefe

A Bluteooth 5 legfontosabb tulajdonságait főleg a legutóbbi, 4.2-es képességeivel összevetve lehet jól bemutatni. Az új verzió ugyanis:

  • kétszer olyan gyors (2 Mbps vs. 1 Mbps),
  • négyszer akkora a hatótávolsága,
  • és nyolcszor annyi adat átvitelére képes.

Ezek az előnyök elsőként persze a mindennapokban használt eszközöknél fognak jelentkezni. Mert például a korábbi 10 méteres hatósugár hirtelen 40 lesz, azaz még egy nagyobb lakásban sem fog megszakadni a kapcsolat két eszköz között. Az adatok átküldése is fontos tényező, amivel kapcsolatban fontos részlet, hogy a teljesítmény növelése nem fogja jobban meríteni az akkukat.

Ja, és visszafelé, a korábbi verziószámú modulokkal is kompatibilis lesz.

A szuper Bluetooth a dolgok internete (IoT) területén fog sok újdonságot hozni, mert sokkal könnyebb lesz kialakítani egy rendszert egy házon, épületen belül. A szenzorok több fűtési adatot tudnak majd átküldeni a mobilnak, a köztük való távolság nem lesz probléma, és tökéletesen illeszkedni fog az addigi rendszerekhez is. A másik terület, ami profitálni fog belőle, az az úgynevezett „Bluetooth beacon” piac. Ezek olyan állomások, amelyek ezzel a technológiával sugároznak információt a vevőknek az üzletekben, a mozilátogatóknak, vagy egy konferencia résztvevőinek.

A Bluetooth 5 eljövetelére várni kell, hiszen egyrészt ki kell jönniük az ezzel ellátott kütyüknek, a felhasználóknak pedig kell azokat vásárolniuk, vagyis legkorábban 2017 első felében indulhat meg a térhódítás.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.