Tech

4K élő videó jön YouTube-ra

Olyan felbontást kínál a YouTube az élő videókban, hogy még a bolha farán lévő pattanás is látszani fog.

A YouTube egy darabig elég kényelmes helyzetben volt, hiszen nem igazán akadt konkurense, így elég volt neki viszonylag kényelmes tempóban fejlődnie. Ám amikor a Facebook is beszállt a videós versenybe, akkor annak ellenére felpörgött a piacért vívott harc, hogy a közösségi oldal alapvetően nem fenyegette a Google videómegosztójának létét. Zenés videókat és cuki kismacskákat még mindig inkább a YouTube felületén néz a nép, viszont egy olyan terület mindenképpen van, amiben a Facebook mostanában szexibb lett videós területen: ez az élő videós közvetítések világa.

Manapság már boldog-boldogtalan használja arra a mobilját, hogy élőben streamelje akár a világ legnagyobb ökörségeit is abefőttesgumi-halmozástól a pacalevésig. Szóval a YouTube-nak lépnie kell ezen a téren is, hogy elszipkázzon valamennyit a Facebookon élőzők táborából. A jelek szerint itt ismét a méret a lényeg, ugyanis
a Facebook maximum 1080p (fullHD) élő videóival ellentétben a YouTube-on már 4K felbontásban is lehet streamelni,ami lehetőséget nyújt a videósok számára, hogy eddig nem látott minőségben élőzzenek – persze csak akkor, ha megfelelő sávszélességű internetük és jó felbontású kamerájuk van mindehhez. Mindezt először ma lehet majd élvezni, mivel a videojátékokat díjazó Game Awards élő közvetítése már 4K felbontásban zajlik majd Amerikából ma éjszaka, ami elvileg azt jelenti, hogy idehaza hajnali 2:30-tól lehet bekapcsolódni.

Hogy van-e értelme a dolognak, azt nem tudni, mert egyrészt még mindig nem annyira elterjedt monitorok és tévék terén a 4K, mint a full HD, ráadásul a CNET szerint a nézők olykor képtelenek észrevenni a különbséget az 1080p és a 4K között. Ezt úgy szemléltették, hogy ha lemegyünk egy homokkal borított tengerpartra, akkor a lábunkon és a közelünkben lévő homokszemeket még képesek vagyunk érzékelni, de a kicsit távolabbiakat már nem látjuk szemenként, csupán egybefüggő “masszaként”.

Érdekes, de szerintük pont emiatt nincs értelme a 4K tévéknek sem, illetve azért sem, mert az emberek ugyanolyan távolságra ülnek tőlük, mint amikor még képcsöves televíziót bámultak, miközben az átmérők jelentősen megnőttek. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a gyártók azért állítanak elő ilyen képládákat, mert képesek rá, és a pixelek mennyiségének növelése egyszerűbb feladat, mint a képminőségé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik