Tech

Készül a világ legerősebb szuperszámítógépe

24.hu
24.hu

2016. 11. 28. 10:01

A 80-as években minden japán műszaki cikk a világ csúcsát jelentette, a kínai eszközökre meg csak legyintettünk. Mára durván megváltoztak az erőviszonyok, ezért a szigetország felköti a nadrágot.

A leggyorsabb számítógépek piacán elég nagy a verseny, és nem meglepő, hogy jellemzően Kína, illetve a japánok adják egymásnak a kilincset a címért. Most éppen a szigetország feküdt neki, hogy övé legyen a legcombosabb szuperszámítógép, amire az ország Gazdasági Minisztériuma 19,5 milliárd jent (173 millió dollárt, azaz nagyjából 50,3 milliárd forintnyi összeget) szán.

Hírügynökségi információk szerint az ázsiai országnak ezzel az a célja, hogy ismét visszakerüljön az elektronikai ipar csúcsára, hiszen az elmúlt években több szegmensben is visszaszorult a jelenléte olyan országokkal szemben, mint Dél-Korea és Kína.

De mi is ez a flopozás, és mire jó egy szuperszámítógép?

A normál számítógépek, tehát PC-k és laptopok (de tulajdonképpen most már az okostelefonok) esetében a számítási teljesítményt MIPS-ben mérik, ez a “million instructions per second”, azaz a másodpercenként elvégzett, millióban megadott utasítás elvégzését jelenti. A szuperszámítógépek azonban teljesen más célból épülnek, nem Word doksikat generálunk bennük, vagy valamilyen lövöldözős játéknak kell gyorsan futnia, hanem hihetetlenül bonyolult számításokat, elemzéseket kell a lehető leggyorsabban végigvinniük. Ezért itt az úgynevezett FLOP a mérés alapja, tehát hogy hány lebegőpontos műveletet tudnak elvégezni egy másodperc alatt.

A jelenlegi csúcstartó a kínai Sunway TaihuLight 93 petaflopos teljesítménnyel, amely a szintén kínai Tianhe-2 eddigi első helyét vette át, ez 53 petaflop környékén teljesített. Ha a japán szupergép elkészül, a 130 petaflopos teljesítmény azt jelenti, hogy egy olyan monstrum készül, ami

130 kvadrillió kalkulációt képes elvégezni egyetlen másodperc alatt. Vagy írjuk így: 130 000 000 000 000 000 számítást.

Persze egy ilyen szupergép egyáltalán nem csak arra való, hogy az egyes országok amolyan virtuális férfierő-méregetésbe kavarodjanak egymással, mint ahogy annak idején, a hidegháborúban a nagyhatalmak a fegyverek felhalmozásával ijesztgették egymást. Nagyon is fontos, hogy a most készülő gépmonstrumokat tényleg használják is, méghozzá fontos ipari és gazdasági előny megteremtésére.

Mesterséges az intelligencia

Japánnak azért is fontos a szuperszámítógép, mert szeretné felgyorsítani a mesterséges intelligencia fejlesztését, méghozzá olyan algoritmusokkal, melyek az emberi agy neurális pályáihoz hasonlóan kezelik az új feladatokat, és analizálják a forrásokat. Az új számítógép jelenleg az ABCI nevet viseli, ami az AI Bridging Cloud Infrastructura rövidítése, és a projekt befejezését december 8-ra tervezik. A leggyorsabb japán szuperszámítógép egyébként a Fujitsu nevéhez köthető, és teljesítménye még jóval elmarad a jelenlegi csúcstartótól, mindössze 13 petaflopra képes.

Shinzo Abe miniszterelnök mindenesetre nagyon komolyan veszi, hogy a “japán technológia” szókapcsolat megint legalább olyan menő dolog legyen, mint amilyen mondjuk a 80-as években volt. Felszólította a cégeket, hivatalnokokat, és politikai erőket, hogy sokkal jobban működjenek együtt annak érdekében, hogy Japán legyen az első a robotikában, akkumulátorokban, megújuló energiában, és a többi olyan piacon, ami új, vagy éppen növekvő tendenciát mutat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.