Tech

Így sikerül a Budapest-Balaton táv 5 perc alatt, egy mozdulattal

Bárcsak igazi autóval is így működne! Mindenesetre itt egy ötletes segéd útvonaltervezéshez, vagy csak szimplán távoli utak nézegetéséhez.

Egy Brian Folts nevű fejlesztő kitalált egy egész értelmes okosítást a Google térképszoftverében elérhető Street View (vagy magyarul Utcakép) szolgáltatáshoz. Az ötlet lényege az, hogy ha már úgyis a világ egyre több útja (sőt sok esetben gyalogösvénye és bicikliútja is) körbefényképeződött a Google szakemberei és önkéntesei által, miért ne lehetne ebből kívánság szerint mozgóképet csinálni?

Folts összekapcsolta a Google Maps útvonaltervezőjét az Utcaképpel, és így egy animált, szinte már filmszerű utazást élhetünk át a számítógépünk vagy mobiltelefonunk kijelzője előtt. Ehhez csak el kell látogatni a Google Maps Streetview Player oldalra, ahol nincs más dolgunk, mint megadni a kiindulási és érkezési címet. Ez lehet pontos utca-házszám, vagy akár csak két város, a Google útvonaltervezője máris virítja a legkedvezőbb útvonalat, majd indulhat a vetítés. A megadott úton rögzített Utcaképek egy irányba néző képkockáit teszi egymás után automatikusan az oldal, és úgy érezhetjük, mintha tényleg az autó szélvédőjén át néznénk, ahogy haladunk a célunk felé.

bpbalcsi01

Az alkalmazásban lehetőségünk van arra, hogy kedvünk szerint gyorsítsuk vagy lassítsuk a lejátszást (legfeljebb a böngészőnk akadozik majd néha az internet-kapcsolatunk sebességétől függően), de le is tölthetjük az összefűzött filmet. Így sikerült a fővárosból a magyar tengerig eljutni mindössze öt perc alatt, ami a valóságban összehozható egy-másfél órához képest nagyon is baráti. És még a kormányt sem kell tekergetni, nem is beszélve a közúti szereplők viselkedésének hangos kommentálásáról.

Az alkalmazás egyrészt ahhoz is hasznos, ha egy új útvonalra először indulunk, de azoknak is kellemes perceket szerezhet, akik rég jártak valamerre, de újra átélnék az akkori utazás élményét. Jó szórakozást!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik