Tech

A Microsoft már hat éve kitalálta a MacBook Pro újdonságát…

...de úgy döntött, hogy nem elég jó az ötlet, szóval inkább ráment az érintőkijelzőkre.

Az Apple végre élőben is bemutatta a MacBook egyik hatalmas újdonságát, ami Touch Bar néven fut, és rengetegen máris összehasonlították a Lenovo ThinkPad X1 Carbon adaptív billentyűzetéből, 2014-ből, amit egyébként a negatív visszajelzések miatt a Lenovo kikukázott. Azt már viszont kevesen tudják, hogy a Microsoft már 15 évvel ezelőtt megindult ebbe az irányba, maga az elképzelés pedig egészen 1999-ig visszavezethető, mivel ekkortájt bukkant fel annak az ötlete, hogy az egyes billentyűk speciális karaktereket jeleníthetnének meg. És bár az azóta eltelt időszak megoldásai viszonylag primitívnek tűnnek a mai érintőképernyőkhöz képest, igen fontos tudni, hogy
a MacBook Touch Bar mögött több olyan koncepció van, amit a Microsoft fejlesztői csapata már évekkel ezelőtt kidolgozott, vagy legalábbis elég messzire jutott vele.
Számos prototípus után, amikben volt kivetítős, érintőképernyős, és alap billentyűzetgombos is, végül 2009-ben megszületett a végleges kivitel, ami az Adaptive Keyboard nevet kapta, és olyan billentyűzetet tartalmazott, melynek gombjai alatt kijelzők voltak, felül pedig programozható sáv kapott helyet, egy szép nagy érintőképernyővel. Mindez sokkal érthetőbb lesz a videó megtekintése után.

Az alapvető elképzelés az volt, hogy olyan billentyűzetet gyártsanak, ami megkönnyíti azon felhasználók életét, akik nem kívánják gyorsbillentyűk kombinációinak százait megjegyezni. A fenti videón az is látszik, hogy a fölső sávban a legutóbb használt alkalmazások és dokumentumok láthatóak, melyek között böngészni lehetett volna, miközben a billentyűzeten megjelenő betűk és grafikák is alkalmazkodnak ahhoz, hogy éppen mi lett elindítva. A Microsoft annak a lehetőségét is kutatta, hogy lenne-e értelme értesítéseket megjeleníteni, illetve olyan funkciókat elérhetővé tenni a kijelzőn, mint például Skype hívások kezdeményezése egérhasználat nélkül.

Felesleges az egész

Habár a Microsoft elég sok energiát tett a projektbe, végül úgy döntött, nem ér ennyit az egész, és nem folytatta tovább a fejlesztést, hanem a teljes érintőképernyős használatra koncentrál a kijelzős billentyűk helyett. Ez egyébként nem szokatlan a cégnél, ettől függetlenül a The Verge megkérdezte a Microsoftot, hogy konkrétan milyen döntés állt a leállítás hátterében. A válasz az volt, hogy

Akkoriban még nem gyártottunk számítógépeket, amikor pedig elkezdtük, akkor inkább a érintőképernyők felé fordultunk.

Ez elég egyértelmű, és őszinte válasz arra vonatkozóan, hogy a cégnek mi fekszik jobban, ugyanakkor mégis érdekes információ, hogy az Apple megint valami olyasmit talált fel, amit valaki már évekkel ezelőtt szintén megalkotott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik