Tech

Pizzafutár lesz az Uber és az Amazon

A techcégek egyre több olyan területre törnek be, ahol eddig furcsa lett volna a jelenlétük. Pedig a dolog nagyon is logikus.

A hazánkban nem túl szép pályaívet befutott Uber világszerte él és virul, folyamatosan fejleszti a fuvarmegosztó szolgáltatásait, valamint a kapcsolódó területeket is, például náluk is nagy erőkkel folyik a munka az önvezető autókon. Azt pedig a Reuters információi alapján már biztosan tudjuk, hogy a korábban is megszellőztetett ételfutár szolgáltatást is turbó fokozatra kapcsolják: az UberEats a közeljövőben 22 országban indítaná el szolgáltatásait, amelyhez épp gőzerővel toborozzák a munkatársakat. Amszterdamban például már holnaptól lehet ételt rendelni Uberes kiszállítással.

Bár a “pizzafutár-piac” elsőre marginálisnak tűnhet, az elemzők szerint az ételszállítás komoly biznisz és további növekedés előtt áll. Valahol érthető a dolog, hiszen mind az irodában dolgozók felfokozott munkatempója, mind a home office-okban dolgozó távmunkások életstílusa olyan, hogy egyre kevésbé engedi meg az “egy óra ebédszünetem van, leugrom az étterembe” jellegű hozzáállást, az otthoni főzőcskéről nem is beszélve.

uber-eats-002

Ahogy pedig egyre több az ételrendelés, az emberek egy része sokkal jobban megbízik a nagyobb, ismertebb cégekben, akiket bármikor vissza lehet követni, és ahol célba ér minden reklamáció.

Ezt támasztja alá, hogy a tech-csomagrendelőből és online könyvesboltból mára az e-kereskedelem királyává kinövő Amazon szintén erősen mozgolódik az ételkiszállítás területén. Idén már 11 amerikai nagyvárosban indították be kajafutár szolgáltatásukat, és ebben a hónapban kezdték meg ezt a tevékenységüket Londonban is. Látható is, hogy élesedik a verseny: Londonban például már az Uber és az Amazon is futárkodik, ezért

mindketten fél órán belüli, ingyenes kiszállítást vállalnak – csak gondoljunk bele a hazai, futáros-rendelős éttermek gyakorlatára, itt még bőven egy óra az átlag.

Ezután már csak az a kérdés, hogy ha a taxisokat a tettlegességig és a törvényhozás befolyásolásáig dühítette egy új versenytárs (sőt, egy új üzleti típus) megjelenése, hogy reagálnak majd minderre az éttermek és a meglévő ételfutár-cégek? A Reuters szerint szintén elképzelhető, hogy nem lesz zökkenőmentes a friss szereplők beilleszkedése, és ők még nem is feltétlenül a magyar taxis példára gondoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik