Tech

Alaposan megszívatta saját felhasználóit a HP

Egyik napról a másikra álltak le nyomtatók tömegei, mert nem voltak többé hajlandók utángyártott festékpatronnal működni.

HP nyomtatók tulajdonosainak tömege találta magát szembe múlt kedden azzal, hogy eszközük egyszer csak nem volt hajlandó tovább működni utángyártott festékpatronnal. A változtatás az OfficeJet, OfficeJet Pro és OfficeJet Pro X típusú nyomtatókat érinti.

A holland 123inkt nevű cég például azt közölte, hogy egy nap alatt több mint ezer megkeresést kaptak ügyfeleiktől, akik egyik napról a másikra nem tudták használni az általuk gyártott patronokat. A HP elismerte: a nyomtatók szoftverének legutóbbi frissítésekor megváltoztatták a beállításokat, így a nyomtatók már csak az eredeti festékpatronokkal működnek. Szerintük erre a cég „szellemi tulajdonának védelme” érdekében van szükség.

A 123inkt szerint 2016 márciusa óta nem jött ki szoftverfrissítés a HP nyomtatókra, így valószínűleg a fél évvel ezelőtti frissítés alkalmával előre időzítették a korlátozást. Mindenesetre az eljárás feldühítette a HP nyomtatók tulajdonosait, azt kifogásolják, hogy hozzájárulásuk nélkül változtatott a cég az általuk megvásárolt eszköz működésén.

A HP egyébként elárulta, hogy továbbra is használhatóak az eredeti, de utántöltött festékpatronok. A 123inkt pedig azt közölte, hogy már gyártják azokat a patronokat, amelyekben olyan biztonsági chip van, amit a HP nyomtatói eredetiként fogadnak el. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik