Tech

Rejtőzködő laptop képernyő az adathalászok ellen

A HP új találmánya megakadályozza a kijelző oldalsó szögekből való leolvasását.

Hacking, adathalászat, jelszavak, tűzfal, vírusok, malware, spyware, ransomware, social engineering, és még estig sorolhatnám azokat a fogalmakat amelyek az adataink biztonságát fenyegetik. Rengeteg módszer létezik az információ illegális megszerzésére, ami ellen általában védekezünk is, de könnyedén előfordul, hogy a legkézenfekvőbb veszélyt nem ismerjük fel.

A HP legalábbis úgy gondolja, hogy egy kávézóban, étteremben, repülőgépen való munka lehet nagyon veszélyes is. Ilyenkor nem feltétlenül figyelünk oda, hogy ki lát rá a kijelzőnkre, ami főleg akkor rizikós körülmény, amikor jelszavakat adunk meg, bizalmas dokumentumokkal dolgozunk. (A cég felmérése szerint az úgynevezett vizuális hacker kísérletek 90 százaléka sikeres.)

A mai laptop kijelzők egyik fontos előnye, hogy nagy betekintési szöget kínálnak, azaz nemcsak szemből, hanem oldalról, akár éles szögből is jól leolvasható a tartalma. Van, amikor ez valóban előny, de az üzleti felhasználóknak (vagy bárkinek, aki nem akarja, hogy belelássanak a kijelzőjébe) ez kifejezetten kellemetlen tud lenni.

A HP ezért két új business kategóriás gépét (EliteBook 840 és 1040) egy olyan (Sure View) panellel látta el, ami egy gombnyomásra szűkít a betekintési szögön. Ez azt jelenti, hogy 35 foktól kezdve szinte teljesen leolvashatatlan lesz a panel, így bárki tekintgetne oda oldalról, csak egy nagy homály fog látni. A megoldás azért különleges, mert ezt eddig külön szűrőkkel lehetett csak megoldani, ami kényelmetlen és nem is minden esetben hatékony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik