Tech

Így fertőz meg egyetlen MERS-beteg 82 embert

24.hu
24.hu

2016. 07. 11. 17:36

A Dél-Koreában tavaly kitört közel-keleti légúti koronavírus (MERS) járványa igen hátborzongató. Az érintett kórházi betegek 20 százaléka volt közvetlen kapcsolatban egy bizonyos alannyal, a "14-es pácienssel".
Korábban a témában:

Tavaly május és július közt tombolt a Közel-Keleten kívüli legnagyobb MERS-járvány Dél-Koreában. Néhány “szuperfertőző” páciens akaratán kívül számtalan másik személyt betegített meg. A legnagyobb terjesztő a “14-es páciensként” emlegetett 35 éves férfi volt, aki 82 ember megfertőzésében érintett.

A páciens május 27. és 29. közt 33 beteget, 41 látogatót és 8 egészségügyi dolgozót fertőzött meg. A férfi ugyanis nem tudta, hogy korábban egy másik kórházban érintkezésbe lépett a vírussal.

A sürgősségin töltött idő alatt a páciens a számítások alapján 675 beteggel, 683 látogatóval és 218 egészségügyi dolgozóval lépett kapcsolatba. Azok az alanyok, akik egy kórteremben tartózkodtak a férfivel, szinte biztosan megbetegedtek. Ennek ellenére 5 százalékos eséllyel azok is megfertőződhettek, akik nem voltak közvetlen kapcsolatban a pácienssel – ezek közt olyanok is akadnak, akik csupán néhány percig voltak egy légtérben az érintettel a radiológián.

A legnagyobb eséllyel azok betegedtek meg, akik a váróteremben érintkeztek a”14-es pácienssel”. Ez nagyon meglepő, ugyanis ezen emberek közül sokan mindössze 3 órán át voltak egy légtérben a “szuperfertőző” személlyel.

A The Lancet-ben megjelenő tanulmány igen pontosan mutatja be a fertőzés menetét. Az S. Young Cho és társai által készített ábrán tökéletesen nyomon követhető a “14-es páciens” mozgása, az, hogy a megfertőzött személyek mikor léptek kapcsolatba a férfivel, sőt, a veszélyes székek, ventilátorok és légkondicionáló berendezések elhelyezkedése is.

S. Young Cho és társai/The Lancet

A 2012-ben felfedezett MERS eddig elsősorban a Közel-Keleten pusztított, a térségen kívüli megbetegedések többsége is Szaúd-Arábiához volt köthető.

(Via: Science News)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.