Tech

Így fertőz meg egyetlen MERS-beteg 82 embert

24.hu
24.hu

2016. 07. 11. 17:36

A Dél-Koreában tavaly kitört közel-keleti légúti koronavírus (MERS) járványa igen hátborzongató. Az érintett kórházi betegek 20 százaléka volt közvetlen kapcsolatban egy bizonyos alannyal, a "14-es pácienssel".
Korábban a témában:

Tavaly május és július közt tombolt a Közel-Keleten kívüli legnagyobb MERS-járvány Dél-Koreában. Néhány “szuperfertőző” páciens akaratán kívül számtalan másik személyt betegített meg. A legnagyobb terjesztő a “14-es páciensként” emlegetett 35 éves férfi volt, aki 82 ember megfertőzésében érintett.

A páciens május 27. és 29. közt 33 beteget, 41 látogatót és 8 egészségügyi dolgozót fertőzött meg. A férfi ugyanis nem tudta, hogy korábban egy másik kórházban érintkezésbe lépett a vírussal.

A sürgősségin töltött idő alatt a páciens a számítások alapján 675 beteggel, 683 látogatóval és 218 egészségügyi dolgozóval lépett kapcsolatba. Azok az alanyok, akik egy kórteremben tartózkodtak a férfivel, szinte biztosan megbetegedtek. Ennek ellenére 5 százalékos eséllyel azok is megfertőződhettek, akik nem voltak közvetlen kapcsolatban a pácienssel – ezek közt olyanok is akadnak, akik csupán néhány percig voltak egy légtérben az érintettel a radiológián.

A legnagyobb eséllyel azok betegedtek meg, akik a váróteremben érintkeztek a”14-es pácienssel”. Ez nagyon meglepő, ugyanis ezen emberek közül sokan mindössze 3 órán át voltak egy légtérben a “szuperfertőző” személlyel.

A The Lancet-ben megjelenő tanulmány igen pontosan mutatja be a fertőzés menetét. Az S. Young Cho és társai által készített ábrán tökéletesen nyomon követhető a “14-es páciens” mozgása, az, hogy a megfertőzött személyek mikor léptek kapcsolatba a férfivel, sőt, a veszélyes székek, ventilátorok és légkondicionáló berendezések elhelyezkedése is.

S. Young Cho és társai/The Lancet

A 2012-ben felfedezett MERS eddig elsősorban a Közel-Keleten pusztított, a térségen kívüli megbetegedések többsége is Szaúd-Arábiához volt köthető.

(Via: Science News)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.