Tudomány
AMT Camera System
03/25/13
3:45:05 p
150000
7.0
120.0
Imaging
CoV-Vero215.8104
-375.427136
0.00
XpixCal=3.051
YpixCal=3.051
Unit=nm
##fv3

Potenciális vírushordozók a gyermekjátékok

24.hu
24.hu

2016. 06. 28. 12:13

Egy új kutatás szerint egyes vírusok, mint amilyen az influenza is, komoly kockázatot jelentenek a gyerekekre. A kórokozók ugyanis hosszú ideig életben maradhatnak a játékokon.
Korábban a témában:

Kutatók egy csoportja műanyagból készült játékbékákon vizsgálta bizonyos burokkal rendelkező vírusok viselkedését. A szakértők arra jutottak, hogy a vírusrészecskék megmaradási esélye a levegő minőségével van összefüggésben.

Az eredmények azt mutatják, hogy egyes fajok a játékokon megtapadva komoly kockázatot jelentenek a gyerekekre. A burokkal rendelkező fajok külső rétegei megvédik a vírusokat, valamint a sejtek megfertőzésében is segítenek, így a kórokozók akár zordabb környezetben is életben maradhatnak. Rengeteg ilyen betegség létezik, a legismertebbek az influenza, a koronavírus, a SARS valamint a MERS.

A felfedezés igen fontos lehet. Mivel a legtöbb ember az élettelen tárgyakra nem úgy gondol, mint potenciális vírushordozókra, nem is szentel megfelelő figyelmet az ilyen objektumok tisztítására járvány idején. A gyerekek ráadásul még nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ugyanis sokszor veszik a kezüket a szájukba, ráadásul immunrendszerük sem fejlődött még ki teljesen.

A kutatók a kórokozók túlélési időtartamát a hőmérséklettel és a páratartalommal hozták összefüggésbe. A megtapadás 22 Celsius-fokon és 60 százalékos páratartalomnál volt a leghosszabb, ott akár 24 óráig is megmaradhattak a vírusrészecskék – igaz, a végén mindössze egy százalékuk volt fertőzőképes.

Az otthonokban gyakoribb 40 százalékos páratartalom esetében a betegség hamarabb elpusztult. Az első két órát csupán a vírusrészecskék 0,01 százaléka élte túl, ennek ellenére még 10 óra múlva is kimutatható volt a jelenlétük. A tudósok azonban rámutattak: ilyen kis dózisú részecske is elég ahhoz, hogy egy gyermek megbetegedjen.

Éppen ezért a legfontosabb az, hogy a szülő mindig legyen elővigyázatos, ha olyan helyen jár gyermekével, ahol az mások által is használt játékokkal érintkezhet. Ilyen környezet lehet az óvoda, vagy a gyermekorvosi rendelő is, ahol járvány esetén a betegségek egyébként is könnyen terjednek.

A szakértők szerint a fertőtlenítés vagy a gyermek elzárása a játékoktól jó megoldás lehet. A játékok mellett azonban másra is érdemes figyelni, a vírusok ugyanis a kilincseken, liftgombokon és hasonló felületeken is megtapadhatnak.

(Via: Science Daily)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.