Tech

Ez a kis kütyü minden fontot ellop

A Spector lefotózza, majd bedigitalizálja a való világban megtalálható betűtípusokat, színeket.

Aki valaha dolgozott már színekkel, szerkesztéshez szükséges fontokkal, az tudja, hogy mennyire nehéz reprodukálni azt a bizonyos betűtípust vagy azt a konkrét színárnyalatot. Fiona O’Leary, a brit Művészeti Egyetem végzős hallgatója is sokszor ütközött ebbe a problémába, így diplomamunkájaként megalkotta azt az eszközt, ami mindezt megoldja.

A Spector egy végtelenül egyszerűen működtethető kütyü. Mindössze rá kell helyezni a kívánt szövegrészletre vagy színre, megnyomni a felül található gombot, ami után a benne lévő kamera felvételt készít a mintáról. Ezt követően egy algoritmus a számítógép számára is értelmezhető információvá alakítja át a képet, illetve meghatározza a pontos CMYK/RGB színskála paramétereit.

Mindez egy font/szín adatbázisba kerül, ami után már csak annyi marad hátra, hogy az adatok átkerüljenek a gépre, ahol a szerkesztő szoftver már fel tudja dolgozni azokat. Amennyiben éppen nincs számítógép a közelben, akkor sincs gond, mert a Spector tárolni is tudja a fontokat. A készülék jelenleg csak hét betűtípust ismer fel, és tud feldolgozni, de az adatbázis bármikor bővíthető.

Az egész dolog és ötlet szépséghibája egyelőre annyi, hogy egy prototípusról van szó, ami működik ugyan, de nem lehet megvásárolni. A készítője még egy Kicksterter kampányt sem indított el, mert a Spector esetleges forgalmazása egy elég komoly jogi akadályba ütközik. Ezzel a módszerrel a betűtípusok szabadon ellophatók, másolhatók, reprodukálhatók, ami a legtöbb esetben szerzői jogi problémákat vet fel. A fontokat ugyanis ugyanolyan védelem illeti, mint bármilyen egyéb alkotást, ez az egyszerű, de hatékony eszköz azonban rengeteg visszaélésre adhatna lehetőséget.

Ettől függetlenül a színek másolására még kiválóan használható, az alkotója pedig már most azon dolgozik, hogy milyen egyéb (pl. oktatási) célokra lehetne bevetni a Spectort.

Spector

Spector_01

Ajánlott videó

Olvasói sztorik