Tech

Megérkeztek a 360 fokos fotók is Facebookra

A videók után most a térbeli képeket élesítette világszerte a közösségi oldal.

Mark Zuckerberg friss bejegyzésében mutatta be a Facebook legújabb funkcióját: mostantól 360 fokban körbeforgatható fotókat is feltölthetünk és megoszthatunk. Az ilyen képek készítéséhez ráadásul nem feltétlenül szükséges valamilyen drága és különleges eszköz, mint a videók esetében – egyre több telefon szoftvere tud olyan funkciót, hogy az egy irányban húzható panorámaképek mintájára egy teljes “gömböt” körbefotózhatunk magunk körül – ezt a telefon összeragasztja egy szabad nézetes felvétellé.

Az alábbi fotót egyébként a TIME magazin két munkatársa, Michael Franz és Jonathan D. Woods készítette New Yorkban, a One World Trade Center tetejéről. A teljes várost elénk táró gömbpanorámát böngészőben az egérrel forgathatjuk kattints és húzd módszerrel, míg telefonon egyszerűen csak mozgatnunk kell a készüléket. Úgy tűnik egyébként, hogy a cikkbe beszúrva még nem működik a szabadon nézelődős funkció, de a képre bökve, vagy ide továbbkattintva a Facebookon már teljes pompában láthatja.

A 360 fokos fotók feltöltési lehetősége folyamatosan élesedik minden facebookozó számára, elvben már mindenkinél működik – ha valakinek még nem sikerülne ilyen képet megosztani, néhány nap türelemre lehet szüksége, hiszen a másfél milliárd felhasználót nem egyszerű frissíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik