Tech

Az okos kontaktlencse még csak álom

Van úgy, hogy a legnagyobb tech cégek is megtorpannak, mert ugyan egy ideig azt hiszik, hogy meg tudnak valósítani egy álmot, de végül kiderül, hogy mégsem.

A Google már egy ideje belengette, hogy elkészítette az okoskontaktlencse prototípusát, aztán azt is lehetett olvasni, hogy 2019-re itt vannak az első bolti darabok, de most nagyon úgy néz ki, hogy a kütyülufi kipukkant, mert valójában nincs is semmi, ami alátámasztaná a létezésüket. Szóval a Google-nek voltak hatalmas ígéretei, de egykori dolgozói szerint ebből nem igaz semmi.

Habár úgy lehetett tudni, hogy a gigacég a cukorbetegséget érzékelő kontaktlencsét fejleszt, a GoogleX biotechnológiai divíziójának (Verily Life Sciences) egykori dolgozói azt mondták a Statnak, hogy ez, és a hozzá hasonló projektek, mint amilyen a rákdiagnosztizáló FitBit hordható eszköz, csupán a Szilikon-völgy arroganciáját példázza. Ahogy egyikük fogalmazott, valójában mindössze arról van szó, hogy ezek az izgalmas tervek pusztán a PowerPoint diákon mutatnak jól, de egy bizonyos fázison soha nem jutnak túl.

okoslencse

A Szilikon-völgy pedig ilyenkor csak ránt egyet a vállán, és azt mondja, “egyes projektek sikerülnek, míg mások nem”. Hiába hát a Google és a Novartis együttműködése a vércukros kontaklencsével kapcsolatban, mely elvileg a könnycseppből mutatná ki a cukorszintet, sajnos többször is elhasalt a teszteken. A szakértők szerint ez leginkább azért következhetett be, mert a könnyben lévő cukorszint nem igazán van egyenes arányban azzal, ami a vérben található.

Hasonló a helyzet a rákérzékelő karkötővel is, mely elvileg úgy működne, hogy nanorészecskéket juttatnak az emberi testbe, melyek aztán odabentről küldik az adatokat a karkötőnek, ami vészhelyzetben azonnal értesíti a kezelőorvost. Ám erről a Tufts Egyeteem egyik tudósa úgy nyilatkozott, hogy nem tudományos-fantasztikus dolog, hanem tudományos fantázia. Ugyanakkor nem is olyan régen a Google önvezető autóján is csak mosolygott a világ, most meg már ott tartunk, hogy nem csak magától közlekedik, de még le is dudál az útról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik