Tech

Az okos kontaktlencse még csak álom

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 06. 08. 12:00

Van úgy, hogy a legnagyobb tech cégek is megtorpannak, mert ugyan egy ideig azt hiszik, hogy meg tudnak valósítani egy álmot, de végül kiderül, hogy mégsem.

A Google már egy ideje belengette, hogy elkészítette az okoskontaktlencse prototípusát, aztán azt is lehetett olvasni, hogy 2019-re itt vannak az első bolti darabok, de most nagyon úgy néz ki, hogy a kütyülufi kipukkant, mert valójában nincs is semmi, ami alátámasztaná a létezésüket. Szóval a Google-nek voltak hatalmas ígéretei, de egykori dolgozói szerint ebből nem igaz semmi.

Habár úgy lehetett tudni, hogy a gigacég a cukorbetegséget érzékelő kontaktlencsét fejleszt, a GoogleX biotechnológiai divíziójának (Verily Life Sciences) egykori dolgozói azt mondták a Statnak, hogy ez, és a hozzá hasonló projektek, mint amilyen a rákdiagnosztizáló FitBit hordható eszköz, csupán a Szilikon-völgy arroganciáját példázza. Ahogy egyikük fogalmazott, valójában mindössze arról van szó, hogy ezek az izgalmas tervek pusztán a PowerPoint diákon mutatnak jól, de egy bizonyos fázison soha nem jutnak túl.

A Szilikon-völgy pedig ilyenkor csak ránt egyet a vállán, és azt mondja, “egyes projektek sikerülnek, míg mások nem”. Hiába hát a Google és a Novartis együttműködése a vércukros kontaklencsével kapcsolatban, mely elvileg a könnycseppből mutatná ki a cukorszintet, sajnos többször is elhasalt a teszteken. A szakértők szerint ez leginkább azért következhetett be, mert a könnyben lévő cukorszint nem igazán van egyenes arányban azzal, ami a vérben található.

Hasonló a helyzet a rákérzékelő karkötővel is, mely elvileg úgy működne, hogy nanorészecskéket juttatnak az emberi testbe, melyek aztán odabentről küldik az adatokat a karkötőnek, ami vészhelyzetben azonnal értesíti a kezelőorvost. Ám erről a Tufts Egyeteem egyik tudósa úgy nyilatkozott, hogy nem tudományos-fantasztikus dolog, hanem tudományos fantázia. Ugyanakkor nem is olyan régen a Google önvezető autóján is csak mosolygott a világ, most meg már ott tartunk, hogy nem csak magától közlekedik, de még le is dudál az útról.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.