Tech

Zuckerbergnek a szenátus előtt kell magyarázkodnia

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 05. 12. 08:00

Úgy tűnik, az amerikai felsőház komolyan veszi az állítólagos egykori Facebook alkalmazott vádjait a népszerűséggel manipulált hírekről, Zuck mehet mosdani.

A héten pattant ki az a hír, mely szerint nem csak a népszerűség által generált automatizmus, hanem kézi vezérlés is beleszól abba, mi jelenik meg a Facebook felhasználók számára az Egyesült Államokban elérhető Trending Topics szekcióban. Ez egy olyan funkció, amely elvileg a közösségi aktivitás, tehát a megosztások, lájkok száma és sűrűsége alapján kiemel különféle cikkeket és témaköröket, amiket egyfajta automatizált hírfigyelőként a facebookozók elé terít. Egy nevét elhallgató személy azonban azt állítja, ő egy olyan csapat tagja volt a Facebooknál, amelynek az volt a dolga, hogy módosítsa az itt megjelenő témaköröket, például az amerikai elnökválasztás idején ritkítsa a konzervatív oldalról szóló híreket.

A Facebook egyelőre csupán egy általános közleményt adott ki, amelyben kiáll amellett, hogy náluk igenis mindenféle politikai és világnézeti meggyőződésű alkalmazottak dolgoznak, ezért semmi ilyesmiről nincs szó. Ez azonban a jelek szerint kevésnek bizonyult az amerikai szenátus számára, amely berendelte a közösségi óriás alapítóját és vezetőjét: Mark Zuckerbergnek a szenátus kereskedelmi bizottsága előtt kell nyilatkoznia arról, hogy valóban van-e bármilyen kézi vezérlés az elvileg automatikus hírajánlóban.

A bizottságot vezető John Thune szenátor kiemelte, hogy a szolgáltatás révén a Facebook már egy komoly hírforrássá és véleményformáló erővé nőtte ki magát, ezért kifejezetten fontos, hogy a leírt alapelveihez hűen független maradjon, és mindennemű manipulációt elutasítson.

Ha bármely független és befolyásos közösségi média platform megpróbálja cenzúrázni vagy manipulálni a politikai közbeszédet, az az igazság eltorzítása, és összeegyeztethetetlen a nyílt és szabad internet fogalmával.

Thune arra szólította fel Zuckerberget, hogy mutassa be részletesen és hitelt érdemlően, milyen algoritmusok és folyamatok mentén működik a Trending Topics hír-kiemelő rendszere, vajóban vannak-e manuális befolyást gyakorló alkalmazottak, és ha igen, milyen szintű a munkájuk. Ezen felül pedig olyan lépéseket várnak a Facebooktól, amellyel csökkenthetik bárminemű politikai vagy világnézeti szempontú szelekció vagy cenzúra előfordulását. A közösségi oldal május 24-ig kapott válaszadási határidőt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.