Tech

Hírmanipulálással vádolják a Facebookot

Amerikában a Facebook már nem csak közösségi oldal, de hírforrás is, és ennek erejével egy korábbi alkalmazott szerint vissza is lehet élni.

Magyarországon és jó néhány egyéb területen még nem elérhető a Facebook “Trending” nevű funkciója, ám az Egyesült Államokban komoly hírértéket képvisel. Az üzenőfal jobb oldalán található listába olyan hírek, megosztott cikkek kerülnek fel, amelyek a közösségi oldal használóinak aktivitása szerint kifejezetten érdekesek. Magyarul, ha a felhasználók gyakran osztják meg a Donald Trump legújabb beszédéről szóló hírt, az kikerül a Trending szekcióba, hogy mások is láthassák, és ne maradjanak le róla, ha már a közösséget ennyire érdekli.

Elvben (és a Facebook hivatalos álláspontja szerint) a Trending szerkesztése automatikus, tehát tényleg csak a felhasználók aktivitása alapján rangsorol ide anyagokat egy automatizmus, de most egy volt alkalmazott azzal vádolja a Zuckerberg-birodalmat, hogy ez a funkció nagyon is kézi vezérléssel működik, ezáltal komolyan befolyásolva a facebookozók értékítéletét és informáltságát.

Rejtőzködő cenzorok

A Gizmodo többek között egy olyan újságírót szólaltatott meg (természetesen névtelenül), aki szerinta Facebooknál dolgozik egydedikált “hírszerkesztő” csapat, akiknek az a feladata, hogy bizonyos témákat vegyenek ki a Trending szekció jól pörgő hírei közül, míg másokat akkor is “injektáljanak be” a jól pörgő témák közé, ha az egyébként magától nem is olyan népszerű.

facebook-trending-02

A szivárogtató azt állítja, ő is ilyen szerkesztő volt, és azon bukott ki, hogy az amerikai elnökválasztás ideje alatt a csapat fő csapásiránya a konzervatív oldalról szóló hírek megnyirbálása és elnyomása volt. Ahogy valamilyen republikánus, vagy erősebben jobboldali téme bukkant fel a Trending környékén, máris akcióba léptek, miközben gyakran felpörgették az ellenkező oldalról szóló hírek láthatóságát. Egyébként nem csak politikai témákban kellett ügyeskedniük, de a Facebookról szóló híreket is szűrniük kellett. Eközben azonban többször kellett népszerűbbé varázsolni olyan témaköröket, mint a szíriai helyzet, vagy az afroamerikaiak elleni bűncselekményekre rávilágíró BlackLivesMatter szervezet.

A Gizmodo kérdéseire több további alkalmazott is hasonlóan nyilatkozott, szerintük is valós az információ, és létezik a titokzatos hírmanipuláló eszköz, amelyet a többségében fiatalokból álló csapat használ a népszerűnek látszó témák “súlyozására”.

Az mondjuk érdekes, hogy amint megjelent a Gizmodo leleplező cikke, azonnal felkerült a Facebook Trending rovatának élére, és a vádak ellenére nem pöckölte ki onnan semmilyen titkos csoport. A közösségi oldal közleményt is kiadott a téma kapcsán, szerintük a Facebooknál politikai és világnézeti szempontból a lehető legszélesebb körből érkező emberek dolgoznak, ezért fontos számukra a nyitottság és az, hogy minden nézet ugyanolyan súllyal számítson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik