Tech

Nincs menőbb a programozó lányoknál

És igen, még olyan is van közöttük, aki robotokat programoz, vagy egy titkos kormányprogram részese lenne. Videón is megmutatjuk őket.

Egy olyan rendezvényen jártunk, ahol bizony erősen megdőlt az a sztereotípia, miszerint a programozók egytől egyig elhízott, pattanásos, szódásszifon-szemüveges fiúk. A GE Digital és a Skool eseményén ugyanis a programozás iránt érdeklődő fiatalok gyűltek össze, és igen, mindegyikük lány.

A fő csapásirány egyébként egy kifejezetten kezdőknek szánt, oktatási célokra is kiváló programozási környezet, a Scratch bemutatása volt. Ez (még) nem arról szól, hogy egy zölden vibráló kijelző előtt érthetetlen kódsorokat írnak be a hunyorgó geekek, a Scratch inkább egyfajta kirakójátékozásra hasonlít: parancsokat és változókat felhasználva úgy lehet algoritmusokat összeépíteni, mint egy puzzle-képet a darabjaiból. Ezek az elemek csak helyes módon illeszkednek egymáshoz.

Az ilyen, úgynevezett objektumorientált programozás segítségével könnyen készíthet bárki interaktív programokat, akár játékokat is, a környezetben lehetőség van álló- és mozgóképi, hangi és zenei elemek vegyes használatára, így különböző tartalmakat és gondolatokat változatos médiaelemekkel lehet közvetíteni. A hétvégi eseményen kameránk is ott járt, és bár Katz kolléga igyekezett provokatív kérdésekkel kibillenteni lelki egyensúlyukból a lányokat, Zsótér kolléga empátiájára azonnal megnyíltak a résztvevők. Például kiderül, hogy van, aki programozott már LEGO-robotot, és akad olyan is, aki szívesen részt venne titkos árnyékkormány-összeesküvésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik