Tech

Az Oscar árnyékában bekeményít a Netflix

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 03. 01. 08:00

A Netflix úgy döntött, Oscar-gála ide, arany szobrocska oda, rendnek kell lennie a szolgáltatásban.

Miközben az Oscar-gálától és a díjazottaktól hangos a világ, a Netflix használók egy részének nagyon kellemetlen élményben volt része: hiába szerették volna valamelyik korábbi Oscar-díjas filmet megnézni, azt kellett tapasztalniuk, hogy a rendszer kidobja őket egy hibára hivatkozva.

Az, hogy a Netflix igyekszik a felhasználókat valamilyen szinten kordában tartani, még valahol érthető is, így ennek érdekében általában blokkolja azokat, akik VPN-t használnak, melynek a lényege, hogy nagyjából anonim módon lehessen használni világhálót egy VPN szerveren keresztül. Ezt hivatalosan nem is önérdekből teszi, hanem azért, mert a különböző országokban más és más jogtulajdonosok kezében vannak a különféle filmek és sorozatok, ezért a Netflix jogilag nem is adhatja le mindenhol ugyanazt a tartalmat.

A DNS-trükközés lényege elvben az, hogy a Netflixhez kapcsolódó gép egy másik gépnek álcázza magát, míg a VPN (Virtual Private Network, azaz virtuális magánhálózat) lényege, hogy a gép nem közvetlenül, saját internet-szolgáltatóján keresztül lát ki az internetre és így a Netflixre, hanem egy másik, távoli géppel létesít közös hálózatot, és lényegében a másik gép “nevében” netezik.

Mindenesetre a Netflix nem szereti a VPN-es dolgokat, sem a DNS trükközéseket, így aztán előfordul, hogy ha ilyenbe botlik, letiltja a felhasználót, míg az rendbe nem szedi magát. Ebből a korlátozásból kaptak már kóstolót az ausztrálok, most azonban az Oscar-gála tiszteletére a spanyolok, németek, csehek, és angolok is pórul jártak. Sőt, az Engadget angol munkatársait például úgy tiltotta le a rendszer, hogy nem helyváltoztatásra szolgáló VPN trükközést használtak, hanem Angliából használtak egy szintén angol VPN-t teljesen hivatalosan, munkára.

Mindebből az derül ki, hogy annak, aki VPN-t használ, vagy a DNS-sel zsonglőrködik, meg vannak számlálva a Netflixen töltött napjai, amire a szolgáltató úgy hivatkozik, mint “földrajzi területek általi tartalmi engedélyezés történelmi gyakorlata”. Ez egyébként csodásan hangzik, csak egyáltalán nem nyugtatja meg azokat, akik nem azért használnak VPN-t, mert el szeretnének bújni a világ elől, hanem azért, hogy védjék a kényes adataikat, netán munka miatt kényszerülnek erre a megoldásra.

A gyakorlatban tehát mindez azt jelenti, hogy a Netflix simán lekorlátoz olyan felhasználókat is, akik becsületesen járnak el, és ez hosszabb távon megbosszulhatja magát, mert nincs rosszabb, mint egy elégedetlen, csalódott ügyfél, aki inkább máshová viszi a pénzét. Ahogy egy nagyon jó kis filmben mondta egy megtermett, szakállas alak: “Nincsen gonoszabb ember annál, aki azelőtt jó volt, de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.