Tech

Zsebszámológépnek néz ki a legfurább hangszer

Vegyük a Kraftwerk zenekart, és sűrítsük be egy mobiltelefonnyi dobozba: igen, manapság már ilyen hangszert is lehet kapni.

Miután a techno atyjának nevezett Kraftwerk 1981-ben gyártott egy Pocket Calculator c. számot, elég nehéz nem rájuk gondolni, amikor szembejön a japán Teenage Engineering hangszercég és a cég legfelkapottabb termékcsaládja, a Pocket Calculator szériát alkotó, zsebszámológépre emlékeztető hangszerek. A cég két termékkel is robbantott az idei kaliforniai NAMM zeneipari trade show-n: három új Pocket Calculator hanggenerátorral és a „kis szörny”-nek becézett OP-Z-vel, amelynek legnagyobb érdekessége, hogy legalább annyira videot lehet vele gyártani, mint amennyi hangot is.

Míg az előző szériában a dobok (a zöld PO-12 Rhythm) mellett külön gépet kaptak a basszusok (a kék PO-14 Sub) és a dallamvezetéshez jól használható szólóhangszínek (a narancssárga PO-16 Factory) is – mindezt színkódolva és a nyolcvanas évek legjobb emlékeit felelevenítő képekkel felszerelve, a három új gép érdekes felütésekkel érkezik. A PO-20 Arcade (lila) 8-bites játékgéphangokkal felszerelve érkezik, úgyhogy nem kell széthegesztenünk, sem szétmikrofonoznunk régi kvarcjátékainkat vagy GameBoyainkat, ha chiptune-okat akarunk gyártani (igen, gondoljunk a régi számítógépes zenék chiphangzására és igen, ezek újra reneszánszukat élik már egy jó ideje). A PO-24 Office (sárga) a nyolcvanas évek irodai hangjait gyűjti össze egy dobgépbe – aki nyomtató- vagy floppyhangokkal akart játszani, most megteheti.

A PO-28 Robot (piros) gépbe pedig egyszerre szorult dobgép, szintetizátorok és főként élő kísérletezésre és számgyártásra (vagy inkább számvázlatgyártásra) szánták: a fenti videóból kiderül, hogy két perc sem kell ahhoz, hogy mindenestül megfogjuk egy retróbuli közönségét. A készülékek 69 eurós áron mozognak, ki- és bemenetük egyaránt 3.5mm-es jack, és a hírek szerint két AAA-elemmel egy hónapig is működnek.

Jóval ütőképesebb szintetizátor (és sequencer egyben) az OP-1 néven futó, live chiptune zenészek által előreszeretettel használt gép – erről egy szívfájdítóan jól összerakott ötperces anyagot itt találhatunk -, érdekes módon azonban a most bejelentett OP-Z korántsem szériatársa. Ezért cserébe az OP-Z vezeték nélküli szintetizátor (Bluetooth MIDI-alapú) és videót legalább annyira lehet majd vele generálni, mint hangot is – a további információkat a cég erre a levlistára dobja ki első körben, a nosztalgikus gépzenészek számára ajánljuk a feliratkozást!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik