Tech

Felhasználói adatokat is lophattak a legnagyobb online játékboltból

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 01. 04. 14:00

Elég komoly hiba, amikor egy online boltba belépve hirtelen másvalaki fiókjában találjuk magunkat.

A karácsony nem csak a plázák számára jelent rohamot, hanem a digitális boltok forgalmát is jelentősen megnöveli, aminek eredményeként az Xbox Live és a PlayStation Network is küzdött apróbb-nagyobb gondokkal, de amit a Steam produkált, arra senki nem számított.

Az egyébként általában stabilan üzemelő online áruház december 25-én fura hibát produkált, ugyanis a felhasználók másfél órán keresztül másvalaki adatait láthatták, miután beléptek a felületre. Ez már csak azért is fura lehetett, mert a beállított nyelv is a másik userre vonatkozott, így simán megtörténhetett, hogy egy magyar játékost orosz betűkkel teleszórt Steam fogadott. A jelenség nagyjából 34 ezer felhasználót érintett, de akik ezen időszak alatt nem látogattak el a boltba, azoknak az adatai sem kerültek illetéktelen kezekbe, ugyanakkor a véletlenül felfedett információk sem mutattak többet, mint az e-mail cím, a Steam Walletben tartott összeg, a korábbi vásárlások, a Steam Guardra beállított telefonszám, valamint a bankkártya utolsó két számjegye, mindez azonban nem zárja ki az adatlopás lehetőségét, bár az kérdéses, hogy mire mennek vele azok, akiknek a birtokába került.

Karácsony első napjának reggelére megérkezett a hivatalos reakció, amiben a Steam üzemeltetői azt írták, nem támadás történt. Aztán a december 30-án kiadott közleményben mégis az szerepel, hogy DoS támadás érte a boltot, aminek a második hulláma okozta a cache konfiguráció hibáját, mely a fentebb részletezett furcsasághoz vezetett, és észlelése után a Steam áruház ideiglenes bezárt, de hamarosan újra elérhető lett. Ez már bizony a szép új világ, amiben nem csak akkor van gondunk, ha elhagyjuk a személyinket, bár kétségtelen, hogy a vásárlás sokkal egyszerűbb digitális úton.

Viszont van egy olyan érdekessége is a dolognak, hogy akik történetesen egy orosz felhasználó fiókjában találták magukat, azok láthatták, hogy Putyin országában mennyivel olcsóbban juthatnak hozzá a játékosok a nagy címekhez, mint mondjuk mifelénk. Mindennek természetesen oka is van, hiszen arrafelé irgalmatlan mennyiségű kalóz lakik, és a Steam próbálja optimalizálni a bevételeit, tapogatva azt a felső határt, amit még hajlandóak kifizetni az oroszok, és ez bizony töredéke annak, amennyiért más országok lakói játékot vehetnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.